Nu drar det ihop sig till sommarhalvårets stora festhögtid! Med midsommar börjar sommaren på allvar. Nätterna är ljusa och både rabatterna och vi svenskar blommar ut i full prakt. Som värd är det lätt att skapa middagsglädje en helg som denna, när god mat och dryck är allt som krävs för att det ska bli feststämning.
Vi har satt ihop en alternativ midsommarmeny med somriga recepttips från några av Sveriges främsta kockar och sommelier. Våga se bortom sillen, nubben och jordgubbstårtan i år. Låt dig inspireras av nya spännande smakkombinationer!
Förrätter
Börja gärna middagen med något lättare. Istället för inlagd sill har vi här exempel på goda smårätter med lax respektive pilgrimsmussla som huvudingrediens. Sallad på vattenmelon och fetaost är en annan trevlig förrätt, lika uppskattad hos barn som hos vuxna.
Toppa gärna förrätten med nyskurna, färska örter. I Globals knivskola visar Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, tre sätt att skära färska örter utan att förlora deras naturliga spänst. Han skivar gräslök, gör chiffonade (strimlor) av basilika och finhackar persilja.
Huvudrätter
Många tycker att grillat är godast även på midsommarafton. Grillad entrecote är en huvudrätt som garanterat kommer att falla grillfantasten i smaken.
Vi bjuder också på två mumsiga recept med fisk- och skaldjurstema som går utmärkt att bereda i köket, om grillvädret inte vill infinna sig.
Vilken fisk väljer du till dina fiskpaket? Ofta är det både godare och mer ekonomiskt att köpa en hel fisk och filéa den själv än att köpa färdigportionerade bitar. I den här instruktionsvideon visar Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, hur du filéar och portionerar en hel lax. Tekniken är enkel och fungerar till de flesta fiskar.
Dryck
Vad är väl en midsommarfest utan något svalkande i glaset? Vi har tips på "det där lilla extra" som sätter färg på midsommarfirandet.
Snygga färgkoder
Oavsett vad du väljer att dricka kan det vara svårt att hålla reda på glaset en hel festkväll. Var en god värd och hjälp dina gäster på traven. Pulltex har tagit fram färgkoder i olika nyanser, som du enkelt och prydligt fäster runt vinglasets stam. En rolig och praktisk lösning som är perfekt i detta sammanhang.
Fira med champagne
Den allra festligaste drycken, oavsett årstid, är givetvis champagne. Ofta avnjuts champagne som en fördrink innan middagen, men champagne är också fantastisk att dricka till måltiden. Om du vill lyxa till det lite extra är kallt, porlande bubbel något som verkligen förhöjer middagsupplevelsen. Se bara till att välja rätt glas till din champagne. I Maya Samuelssons champagneskola förklarar Maya hur formen på kupan påverkar upplevelsen av drycken. Du får också lära dig mer om Riedels sortiment av druvspecifika glas.
Efterrätter
Ingen midsommarafton är fulländad utan något sött till kaffet. Nedan har vi samlat tre smarriga recept med varsitt svenskt sommarbär i fokus. Att frukt och bär förgyller var dessert, det vet ju alla!
Sommaren har kommit för att stanna – och i värmen njuter vi gärna av champagne, mousserande viner och rosé. Sommelieren Maya Samuelsson, är en passionerad vinälskare.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.