Lagerstatus: Finns i lager
En filékniv med styvt och relativt smalt blad. Modellen passar utmärkt till att filéa fisk såväl som till att putsa bort senor och fett från kött. Med en filékniv slipper du svinnet.
Vill du veta mer om filékniven? I Gibrands knivguide visar Globals ambassadör Sebastian Gibrand hur du använder kniven på rätt sätt samt går igenom vilka råvaror den passar för.
GLOBAL
Global, eller Global Classic, är den bredaste och mest kända Globalserien. I serien finns en mängd skarpa knivmodeller, allt från köttyxor till flexibla filéknivar, grönsakshackor och små skalknivar. Knivarna är tillverkade i ett lager stål och känns igen på handtaget med svarta prickar. I serien finns även redskap och tillbehör som hjälper dig att hålla skärpan i köket.
Skötselråd - Globalknivar
Att kniven är kökets viktigaste redskap skriver de flesta kockar under på. På samma sätt som en slö kniv kan minska lusten att laga mat, kan en vass kniv inspirera till stordåd i köket. En fabriksny Globalkniv är extremt vass. Precis så vass som du vill att en kökskniv ska vara. Men för att din kniv ska fortsätta prestera på samma nivå finns det några saker du bör tänka på.
Rengöring
Lämna inte din kniv odiskad. Handdiska kniven med vatten och lite diskmedel samt torka den med en kökshandduk direkt efter användning. Diska aldrig en Globalkniv i diskmaskin – det mår varken kniven eller maskinen bra av. Diskmaskinens korgar kan bli förstörda och diskmedlet kan orsaka frätskador på kniven.
Underlag
Använd ett underlag som är skonsamt mot kniven, förslagsvis Globals skärbrädor i trä, plast eller sockerrör. Det är viktigt att underlaget är mjukt. Om skärbrädan är hårdare än kniven kommer kniven att ta skada.
Nötning
Försök att inte nöta på knivseggen i onödan. Använd knivens baksida när du skrapar av skärbrädan för att inte eggen ska bli slö. Undvik även att skära i frysta råvaror eller hårda ben.
Förvaring
Globalknivar ska inte ligga och skava i besticklådan. Det bästa är att förvara dem i ett knivfodral, knivblock eller på en magnetlist. Om du använder magnetlist, sätt kniven på listen med ryggen först för att undvika skador.
Underhåll
För att bibehålla en vass egg är det nödvändigt att skärpa kniven med jämna mellanrum. Håll efter din Globalkniv genom att, någon gång i månaden, dra kniven över en skärpstav eller i en våtslip. När kniven inte blir tillräckligt vass med skärpstaven eller våtslipen behöver du slipa om kniven. Du kan då välja att göra det själv med en slipsten eller lämna in kniven till en erfaren slipare. Tänk på att japanska knivar ska hålla en vinkel på 10–15 grader.
Du kan hitta sliperier som vi på Sundqvist rekommenderar här