Presenteras av:
Sommaren har kommit för att stanna – och i värmen njuter vi gärna av champagne, mousserande viner och rosé. För att fånga vinets alla nyanser och aromer bör man välja glas efter vilken druva vinet är gjort på. Några som är experter inom området är det familjeägda glasföretaget Riedel.
Riedel var först med att upptäcka att druvor smakar olika beroende på vilken typ av kupa man dricker vinet ur. Vilken kupa passar till vilket vin? Sommelieren Maya Samuelsson reder ut begreppen.
Maya Samuelsson, är en passionerad vinälskare. Hennes familj driver sedan 20 år tillbaka välrenommerade Vinkällan dryckesutbildningar. Att olika druvor kräver olika kupor är för henne en självklarhet.
Vad dricker du helst i sommar?
– Champagne och mousserande som lagrats länge på sin jästfällning. Helst dricker jag dem ur glas med större kupa och lite smalare öppning.
– Jag älskar en fatad chardonnay – vilket glas bör jag använda? Just fatlagrad chardonnay har en rik arom, så använd gärna ett glas med större kupa som tar hand om doften.
Påverkar kuporna verkligen vinets smak?
– Absolut, men jag har alltid sagt att man ska dricka vin ur glas man är bekväm med. Det viktiga är att testa sig fram tills man vet vad man gillar.
Två röda druvor som kräver olika glas?
– Pinot noir-viner från den gamla världen är eleganta med många fina dofter och det krävs en större kupa för att få fram dem. Zinfandelviner däremot är ofta stora och fruktiga och då kan en smalare kupa dämpa syltigheten i doften.
Spelar höjden på stammen någon roll?
– Foten är till för att flytta bort handen från kupan. Håller handen i kupan värms vinet vilket kan rubba smakupplevelsen. Även parfym eller tvål på händerna kan påverka vinets doft, vilket i sin tur förändrar smaken.
Hur viktig är glasets tjocklek?
– Det påverkar känslan. Smaken i sig ändras inte men ett tunnare glas upplevs ofta som mer exklusivt.