FUNKTIONELLA KONSTVERK
Yaxell grundades i Seki 1932. Familjeföretaget drivs idag av Takeshi Yamada san, som är fjärde generationen knivtillverkare. Seki är känd som den japanska kniv- och svärdtillverkningens huvudstad. Yaxell har tagit vara på kunskaperna, som gått i arv i generationer, och i sin tillverkning kombinerar de ny teknologi med traditionellt hantverk. Sedan starten har företaget varit en av Japans ledande knivtillverkare. Knivarnas otroliga skärpa och fascinerande damaskusmönster har gjort dem populära i såväl restaurangkök som hos kvalitetsmedvetna hemmakockar.
Yaxells ambassadör
När Frida Ronge skapar sina rätter använder hon svenska råvaror och lägger till smaker och tekniker från Japan. 2013 fick Frida utmärkelsen Årets Rising Star av White Guide. Sedan dess har det varit en spikrak resa till toppen av restaurangvärlden, via restaurang VRÅ i Göteborg till de rosade restaurangerna TAK och UNN i Stockholm samt TAK i Oslo.
Läs mer om FridaTillverkning
Yaxells tillverkningsprocess bygger på gamla svärdsmedstekniker som har föräldats och förenats med modern teknologi. Knivbladen stansas ut för hand ur en stålplatta av högkvalitetsstål. Därefter hettas bladen upp i tre omgångar, i sista steget till en temperatur på 1 050 grader. Sedan kyls knivarna ner till -75 grader, för att sedan hettas upp ytterligare en gång. Det sista steget är unikt för japansk knivtillverkning och hemligheten bakom de sylvassa och rosttåliga knivarna. Efter härdningen monteras knivhandtagen på. Yaxells knivhandtag tillverkas i två typer av material: pakkawood och micarta. Båda materialen passar utmärkt i köksmiljö och ger handtag som är bekväma att hålla i. Slutligen slipas varje kniv för hand av en slipmästare och många av dem graveras även med det japanska serietecknet.
Läs merGARANTI & SKÖTSEL
Tre år från inköpsdatum och datumet måste styrkas med kvitto. Skador på egg eller spets ersätts inte. Här hänvisar vi till närmsta professionella sliperi.
Det är en stor glädje att arbeta med vassa köksknivar. För att du ska få ut så mycket som möjligt av dina knivar i köket har vi sammanställt några råd om hur du tar hand om dem på bästa sätt.