
KNIVAR I SAMURAJSTÅL
I Japan väcker ordet ”tamahagane” en glöd hos alla som har ett intresse för knivar. Namnet kommer från det mytomspunna stål som används vid tillverkning av katanasvärd, det vill säga traditionella japanska samurajsvärd. Svärden är uppbyggda av en kombination av hårt och mjukt stål, hårt stål i eggen och mjukt, slitstarkt stål i resten av svärdet. Denna unika tillverkningsmetod har levt vidare i generationer och ligger idag till grund för tillverkningen av Tamahaganes knivar.
Tamahaganes ambassadör
Stefan Karlsson har en gedigen meritlista med utmärkelser såsom Årets Kock 1995 och Årets Krögare 2013. Idag ingår sju restauranger i Stefans imperium Götaplatsgruppen, varav restaurangen SK Mat & Människor har en stjärna i Guide Michelin.
Läs mer om StefanTillverkning
Tamahagane har sin tillverkning i Tsubame i Japan. Fabriken drivs av andra generationen knivtillverkare, men hantverket bakom knivarna är betydligt äldre. Knivarna tillverkas på samma sätt som traditionella samurajsvärd, av en kombination av hårt och mjukt stål. Det hårda stålet gör att eggen kan slipas sylvass medan det mjuka stålet gör bladet segt och slitstarkt. Något annat som utmärker Tamahaganes tillverkningsprocess är den speciella slipningen som ger knivarna en mikroskopisk rundning från rygg till spets. Knivbladet blir extra tåligt utan att förlora sin extrema skärpa.

Quality time med Stefan Karlsson
Tamahaganes ambassadör Stefan Karlsson har en förkärlek till Japan. Det märks tydligt på hans restauranger, där han flirtar friskt med asiatiska smaker.
Läs mer
BAKOM KULISSERNA HOS TAMAHAGANE
En modern kökskniv och ett traditionellt samurajsvärd har fler likheter än du anar. Tamahagane tillverkar sina knivar enligt uråldrig japansk tradition.
Läs merGARANTI & SKÖTSEL
Tre år från inköpsdatum och datumet måste styrkas med kvitto. Skador på egg eller spets ersätts inte. Här hänvisar vi till närmsta professionella sliperi.
Det är en stor glädje att arbeta med vassa köksknivar. För att du ska få ut så mycket som möjligt av dina knivar i köket har vi sammanställt några råd om hur du tar hand om dem på bästa sätt.