Året som Årets Kock
Snart är det dags att återigen utse vem som är Sveriges bästa professionella matlagare. Att stå som vinnare i Årets Kock Sveriges officiella mästerskap i matlagning är stort och för förra årets vinnare, Jimmi Eriksson, har det varit ett händelserikt år.
När vi pratas vid sitter Jimmi på tåget till Loka brunn där han ska göra ett gästspel. Det har blivit många liknande gästspel under det gångna året.
Årets Kock-vinnaren vinner förutom den prestigefulla titeln även en gastronomisk resa till valfritt land. För Jimmi föll valet på San Francisco och Napa Valley i Kalifornien. Där upplevde han den bästa middagen han ätit under sitt vinnarår tillsammans med Karl Ljung och Markus Aujalay på restaurang Meadowood.
– Att det blev just Kalifornien berodde nog på den gastronomiska bredden som finns där, influenser från hela världen och ett klimat som gör det otroligt intressant. Det finns stjärnrestauranger över hela delstaten, men även ”hål-i-väggen” där mat från världens alla hörn kan avnjutas, berättar Jimmi.
När vi träffade Jimmi fär ett år sedan, precis efter att han vunnit Årets Kock 2016, berättade han att han älskar att stå i köket och laga mat till gästerna på krogen. Som vinnare innebär det en stor förändring genom att man reser mycket, gör många intervjuer och uppdrag utanför köket. När vi ställer frågan hur han känner nu när året har gått är det är precis samma svar. – Jag älskar att stå i köket och laga mat, svarar Jimmi.
Han säger också att året har varit väldigt lärorikt, att han har fått stå på egna ben, utveckla sitt sociala nätverk och lärt sig mycket om egenföretagande.
– Att få lära känna alla tidigare vinnare i Årets Kock har gett otroligt mycket och varit en bra stöttning, fortsätter han att berätta.
Vi frågar Jimmi vad som har varit roligast under året och han säger att alla uppdrag har sin charm men att resorna, kontakten med nya människor och att få diskutera och utveckla branschen med dem har varit väldigt roligt. Likaså de olika gästspelen från Luleå till Malmö på krogar, företag och hos privatpersoner är det han uppskattat mest eftersom han får stå i köket igen och laga mat.
När han tänker på framtiden vill han gärna att den innefattar en egen krog men som är den tävlingsmänniska han är vill han först fortsätta att tävla och lära sig mer innan det är dags för att driva eget. Jimmi har sökt till Svenska Kocklandslaget och förhoppningsvis blir det nästa steg i hans tävlingskarriär. Vi ser fram emot att fortsätta följa honom och vart hans resa leder allt vi vet är att när Jimmi tar sig an en uppgift är det all-in som gäller, sen får framtiden visa vart hän det bär.
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips