Grönt är godast! Vi tipsar om 10 vegetariska recept att laga i vår – och prylarna du behöver för att lyckas.
Vill du dra ner på köttet eller bara testa något nytt? Låt dig inspireras av gröna recept från några av Sveriges vassaste kockar. Pizza, tacos, pasta, risotto, wok och dumplings – oavsett vad du är sugen på att laga till middag, så finns det något som passar dig.
Våga välja vego!
1o RECEPT att inspireras av
Vegetarisk sushi
Vill du lära dig att laga egen sushi? Testa proffskocken Frida Ronges recept! Många väljer att toppa sin ”nigiri” med lax, men Frida gillar vegetarisk sushi med svamp och zucchini.
Till receptet
Grönsaker med kryddig hollandaise
Ta vara på årets första grönsaker genom att rosta dem i ugnen. Underbara Louise Johansson bjuder på en färgstark rätt som gör gott både för kropp och själ.
Till receptet
Vegetarisk nudelsoppa
Tycker du att det är trist med rester? Spana in Thomas Sjögrens middagstips! Snabbt och lätt förvandlar han resterna i kylskåpet till en väldoftande, vegetarisk nudelsoppa.
Till receptet
Svampdumplings med pak choi
Dumplings med extra allt – ja, det blir det om Mästerkocks-vinnaren Sofia Henriksson står för middagen. Testa hennes härliga recept från kokboken "Always Hungry"
Till receptet
Pizza med färska örter & citron
Bästa fredagspizzan! Ingredienser som citron, crème fraiche, mozzarella och färska kryddörter gör att Lisa Lemkes pizza känns mättande och fräsch på samma gång.
Till receptet
Spetskål med panko & brynt smör
Thomas Sjögren ger oss ytterligare en vegetarisk favorit! Här är spetskålen stjärnan på tallriken. Välj själv om du vill servera den som enskild rätt eller som tillbehör till grillat.
Till receptet
Cacio e pepe
Pasta, ost och peppar – endast tre ingredienser behöver du för att laga den trendiga rätten cacio e pepe. Låt oss presentera Louise Johanssons variant med extra ”crunch”.
Till receptet
Vegetariska tacos med portabello
Portabello är en smakrik svamp som ofta används som substitut till kött. Vi steker svampen i skivor och serverar dem tortillabröd. Ett enkelt och roligt sätt att göra vegotacos!
Till receptet
Ratatouille
Vill du bjuda på en rätt med finess? Youtubestjärnan Filip Poon visar hur du gör en ratatouille som garanterat kommer att imponera runt middagsbordet. Smakfull – i dubbel bemärkelse.
Till receptet
Risotto med pumpa & salvia
En risotto att älska! Kombinationen av söt pumpa, salt parmesanost och nymalen svartpeppar gör Louise Johanssons recept till en riktig smaksensation.
Till receptet
VASSA VEGOVÄNNER
När du fyller på skafferiet och kylen med grönsaker, tänk på att samtidigt se över dina köksredskap. Fina råvaror förtjänar att behandlas med omsorg, oavsett om det är kött eller kål som står på menyn. Här är en Globalskalare en bra början. Allra helst en med olika blad, så att du kan ändra typ beroende på råvara. Ännu viktigare är det med köksknivar i flera storlekar. Det ska skalas, skivas, hackas, tärnas och tourneras – och då räcker det inte att bara ha en vass kniv till hands. Varför inte investera i en ny modell från Global Sai?
Sist men inte minst – lägg kärlek lite extra kärlek på serveringen. Globals serveringsbestick i stål är lika snygga som praktiska att duka med. Välj modell efter maträtt!
Vin till vegetariskt
Det finns inte ett givet vin som passar till allt som är vegetariskt. Nej, det gäller att titta på tallriken och se vilka smaker som du har att utgå ifrån, för att sedan välja en flaska som fungerar bra ihop med dem. Önskar du vintips? Följ länken, så bjuder vi på tre trevliga mat- och vinmatchningar!
LÄS MER