Stekt spetskål med panko & vinägrett på brynt smör
Stekt spetskål passar utmärkt som tillbehör till grillad mat eller som substitut för ris och pasta. Testa gärna att göra en vegetarisk rätt där kålen får vara stjärnan på tallriken. Thomas Sjögren serverar sin kål tillsammans med vitlöksstekt panko och en vinägrett på brynt smör. Så enkelt och så gott!
Ingredienser
Stekt spetskål (4 portioner)
2 st spetskålshuvuden
100 g smör
1 dl matolja
Vitlöksstekt panko
2 dl pankoströbröd
100 g smör
1 vitlöksklyfta
Vinägrett
2 st schalottenlökar
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 kruka kruspersilja
200 g smör
Gör så här
Sätt ugnen på 160 grader. Dela spetskålen på längden. Hetta upp olja i en stekpanna på medelvärme. Stek kålen med snittytan nedåt tills den fått fin färg. Vänd på kålen och krydda med salt. Lägg i en klick smör i stekpannan och ös smöret över kålen. Ställ därefter in pannan i ugnen ca 15 minuter. Om du inte har någon ugnssäker panna kan du använda en roaster eller plåt. Låt kålen svalna lite innan servering.
Hacka vitlöken fint. Smält smör i en stekpanna. Lägg i pankoströbrödet och vitlöken och stek tills brödet fått en gyllenbrun färg. Krydda med salt. Lägg det på ett papper, så att överblivet fett rinner av.
Hacka schalottenlöken fint. Koka upp ättika, socker och vatten och lägg i löken. Låt dra ca 30 minuter. Bryn smöret i en kastrull tills det fått en gyllenbrun färg och doftar nötigt. Hacka persiljan fint. Vid servering, blanda det brynta smöret med schalottenlöken och den hackade persiljan.
LÄR DIG ATT STEKA SOM ETT PROFFS
Spetskål är en mild variant av vitkål som, rätt tillagad, är en riktig delikatess. I Välstekt med Scanpan visar Thomas Sjögren hur du steker kålen så att den blir mjuk i mitten och samtidigt får en härligt krispig stekyta.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.