Jessies guide till klimatsmart mat

Foto: Samuel Unéus
Små förändringar kan göra stor skillnad – särskilt när det gäller dina matval. Det menar Jessie Sommarström, som i sin nya kokbok bjuder på klimatsmart vardagsmat för hela familjen.
Jessie Sommarström är minst sagt en eldsjäl när det gäller klimatsmart matlagning. Nu hoppas hon kunna inspirera fler till hållbara matval, med hjälp av sin kokbok ”Fågel, fisk eller baljväxtlasagne: konsten att välja rätt och bli en stjärna i köket”. En lärorik och lustfylld guide som engagerar hela familjen i matlagningsprocessen. Hennes allra första kokbok, förklarar hon, när vi intervjuar henne om boken.
– Jag har fått förfrågningar om att göra kokböcker tidigare, men ingen kändes rätt förrän den här idén formades. Jag tycker det är jätteviktigt att utbilda den yngre generationen, framtidens kockar, när det gäller mat och miljöpåverkan. Så jag ville skapa något som passade hela familjen – en kokbok som utbildar och inspirerar fast utan pekpinnar, säger hon.
Resultatet? En samling klimatsmarta vardagsrecept, blandat med färgrika bilder, kreativa illustrationer och smarta faktarutor. Syftet? Att göra matlagning till en familjeaktivitet.
– För mig var det viktigt att boken inte bara skulle vara lärorik utan också lekfull och inbjudande. Genom att göra barnen delaktiga i matlagningsprocessen så är chansen större att de också intresserar sig för vad som ligger på tallriken. Jag tror jag talar för många föräldrar när jag säger att det är en vinst i sig – att de äter, förklarar hon.
– De är också vardagsrätter som jag kan tänka mig att många lagar hemma relativt ofta. På så vis blir de också extra viktiga att se över och variera. Skulle exempelvis alla i Sverige byta ut hälften av färsen i sina köttbullar mot baljväxter, så hade skillnaden varit markant. Och det tycker jag är viktigt att utbilda barn kring – för att med den kunskapen kommer också ett ansvar.

HET PORTABELLOBURGARE
Recepttips från kokboken! Testa Jessies recept på portabelloburgare med picklad jalapeño och het jalapeñomajonnäs. Ett perfekt, vegetariskt alternativ till den klassiska burgaren.
Till receptetLiknande läsning

Het portabelloburgare
En het portabelloburgare med ärtmole och jalapeñomajonnäs – signerad Årets Kock 2022, Jessie Sommarström.
Läs mer
Årets rätt 2023 – 50/50 köttbullar med pasta & tomatsås
Hälften kött, hälften vego. Årets Rätt 2023 bjuder på klimatsmarta köttbullar med pasta och tomatsås. Signerad Årets Kock-vinnaren Jessie Sommarström.
Läs mer
5 matsvinnstips
Vill du bli bättre på att minska matsvinnet? Här är några enkla sätt att ta vara på maten i kylskåpet och skafferiet.
Läs mer- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips
- Japansk knivguide