Matprofiler
Jessies guide till klimatsmart mat
Foto: Samuel Unéus
Små förändringar kan göra stor skillnad – särskilt när det gäller dina matval. Det menar Jessie Sommarström, som i sin nya kokbok bjuder på klimatsmart vardagsmat för hela familjen.
Jessie Sommarström är minst sagt en eldsjäl när det gäller klimatsmart matlagning. Nu hoppas hon kunna inspirera fler till hållbara matval, med hjälp av sin kokbok ”Fågel, fisk eller baljväxtlasagne: konsten att välja rätt och bli en stjärna i köket”. En lärorik och lustfylld guide som engagerar hela familjen i matlagningsprocessen. Hennes allra första kokbok, förklarar hon, när vi intervjuar henne om boken.
– Jag har fått förfrågningar om att göra kokböcker tidigare, men ingen kändes rätt förrän den här idén formades. Jag tycker det är jätteviktigt att utbilda den yngre generationen, framtidens kockar, när det gäller mat och miljöpåverkan. Så jag ville skapa något som passade hela familjen – en kokbok som utbildar och inspirerar fast utan pekpinnar, säger hon.
Resultatet? En samling klimatsmarta vardagsrecept, blandat med färgrika bilder, kreativa illustrationer och smarta faktarutor. Syftet? Att göra matlagning till en familjeaktivitet.
– För mig var det viktigt att boken inte bara skulle vara lärorik utan också lekfull och inbjudande. Genom att göra barnen delaktiga i matlagningsprocessen så är chansen större att de också intresserar sig för vad som ligger på tallriken. Jag tror jag talar för många föräldrar när jag säger att det är en vinst i sig – att de äter, förklarar hon.
På tal om vinster. Ser vi till Jessies kulinariska karriär så finns flera prestigefulla sådana, inklusive segern i Årets Kock 2022. Med titeln kom möjligheten att få skapa Årets rätt 2022, som för Jessies del blev köttbullar i tomatsås. Mer specifikt: 50/50 köttbullar, gjorda på hälften vegetarisk färs och hälften nöt. Receptet på köttbullarna finns med i kokboken och visar hur du, med små och enkla medel, kan göra vardagsmaten mer klimatsmart. Ett bra första steg att testa för den som vill börja introducera familjen till grönare alternativ.
– I boken hittar du rätter med hög igenkänningsfaktor. Familjefavoriter som tacos, burgare, fiskpinnar och köttfärssås. Det är rätter som de flesta tycker om, som inte är för komplicerade, säger Jessie.
Hon fortsätter sedan:
– De är också vardagsrätter som jag kan tänka mig att många lagar hemma relativt ofta. På så vis blir de också extra viktiga att se över och variera. Skulle exempelvis alla i Sverige byta ut hälften av färsen i sina köttbullar mot baljväxter, så hade skillnaden varit markant. Och det tycker jag är viktigt att utbilda barn kring – för att med den kunskapen kommer också ett ansvar.
– De är också vardagsrätter som jag kan tänka mig att många lagar hemma relativt ofta. På så vis blir de också extra viktiga att se över och variera. Skulle exempelvis alla i Sverige byta ut hälften av färsen i sina köttbullar mot baljväxter, så hade skillnaden varit markant. Och det tycker jag är viktigt att utbilda barn kring – för att med den kunskapen kommer också ett ansvar.
Så från teorin till praktiken. Hur gör du, rent konkret, mer hållbara matval? Du byter ut vissa råvaror (som kött) till andra med mindre klimatavtryck (som baljväxter), menar Jessie. Och du planerar din vardagsmat, så att du inte köper fler färskvaror än vad du använder. Sedan lagar du din mat på råvaror i säsong, du tar vara på rester och du fryser in matet. Och viktigast av allt: du inkluderar barnen i matlagningsprocessen. Du leker och lär, utan pekpinnar.
HET PORTABELLOBURGARE
Recepttips från kokboken! Testa Jessies recept på portabelloburgare med picklad jalapeño och het jalapeñomajonnäs. Ett perfekt, vegetariskt alternativ till den klassiska burgaren.
Till receptetLiknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips
- Japansk knivguide