Det finns inget som slår en pizzakväll med nära och kära. Varför inte göra egen pizza? Här är våra bästa recept och pryltips!
Från skräpmat till fine dining – pizzan har verkligen gjort en klassresa i Sverige på senare år. Många professionella kockar har sadlat om till bagare och pizzorna toppas med säsongens finaste råvaror. Vill du lära dig att laga egen pizza från grunden? Då har du hittat rätt. Här nedan har vi samlat allt ifrån recept på deg och tomatsås till tips på toppingar, dryck och redskap.
Ta på dig bagarrocken och hitta inspirationen!
VÄLJ BAK-GRUND
PIZZABOTTEN
En pizzabotten kan vara tjock och seg, tunn och krispig – och allt där emellan. Karaktären sitter i degen. Välj Thomas Sjögrens surdegsgrund för en pizza med fluffiga kanter och Lisa Lemkes pizzadeg för en lövtunn, romersk pizza.
TILL Thomas RECEPT
TILL Lisas RECEPT
Pizzasås
Vit eller röd? Den vita bianco-pizzan med crème fraiche, ricotta eller kronärtskockskräm har seglat upp som en ny favorit bland hemmapizzorna. Men en pizza med riktigt god tomatsås är svårslagen. Testa Jens Dolks såsrecept så får du se!
Till receptet
VÄLJ TOPPING
PIZZA MED LÖJROM & PICKLAD SILVERLÖK
Löjrom, dill och lök är tre ingredienser som trivs väldigt bra tillsammans. Kanske har du testat kombinationen på en toast eller råraka? Gör som Thomas Sjögren och lägg ingredienserna på pizzan i stället. Så enkelt och så lyxigt!
Till receptet
PIZZA MED TRÄDGÅRDSÖRTER & CITRON
Vill du göra lika god pizza som Lisa Lemke? Här är ett recept som är hämtat från hennes rosade restaurang Prostens Pizza. Det är ett vegetariskt recept med två olika ostar och en mängd färska trädgårdsörter.
Till receptet
PIZZA PASCHENDALE
Föredrar du skaldjur framför vegetariskt? Testa Lisa Lemkes recept på Pizza Paschendale. Det är en underbar tomatpizza med krispig botten som verkligen låter de rena, italienska smakerna komma till sin rätt.
Till receptet
PIZZA MED GRILLAD FLANKSTEK & PARMESAN
Är du sugen på både grillat och på pizza? Du behöver inte välja. Följ Jens Dolks recept så får du en pizza där smaker från grillen står i fokus. Hur låter det med flankstek, semi-torkade tomater och picklad rödlök?
Till receptet
PIZZAPRYLAR
Rusta upp köket med bra redskap, så minskar du risken för att det bli pannkaka av pizzan. Använd en stabil grönsakshacka till att skära lök, örter och grönsaker. Du kan även ta hjälp av en mandolin för att få till tunna skivor av löken och en kökssax för att klippa örterna. Tomatsåsen och lagen till löken gör du lättast i en belagd kastrull.
Dags att servera? Dra några varv med en pepparkvarn över din pizza och avnjut den tillsammans med ett glas vin. Då har du en pizzamiddag som heter duga!
Vin till pizza
Vitt, rött, bubbel eller rosé – vilket är egentligen det bästa pizzavinet? Ja, här gäller det att lyfta blicken från pizzabotten och titta på vilka komponenter som du har ovanpå din pizza. Toppingen är helt avgörande för vilket vin du ska servera till. Vi tipsar om fyra goda viner till våra fyra pizzarecept.
LÄS MER