Presenteras av:
Rött eller vitt – vilket är det bästa vegovinet? Vi tipsar om tre passande druvor till tre goda, vegetariska rätter.
Vitt till fisk och rött till kött är en tumregel som de flesta känner till. Men när det kommer till vegetariska rätter kan valet av vin kännas svårare. Ska det vara rödvin, vitt vin, rosé eller rentav mousserande vin i glaset? Det enkla svaret är att det beror på. Det finns nämligen inte ett universellt vegovin som passar till allt. Här gäller det att titta på tallriken, se vilka smaker som du har att utgå ifrån och helt enkelt välja ett vin som fungerar bra med dem.
Nedan delar vi med oss av tre trevliga matchningar.
Sauvignon Blanc till vegopizza
En pizza bianco med vit botten trivs bäst med ett friskt, vitt vin. Syran balanserar upp den feta osten och den lätt syrliga crème fraichen. Lite bubbel är inte fel till en vit vegopizza med tångkaviar. Om pizzan, som i det här fallet, är toppad med mycket färska kryddörter ska du hellre leta efter ett stilla vin med gröna inslag. Vårt bästa tips är en örtig sauvignon blanc!
Glas: Riedels glas för Sauvignon Blanc
Recept: Lisa Lemkes pizza med färska örter & citron
BARBERA TILL PASTA
Vin till vegetarisk pasta? Här vill vi slå ett slag för italiensk barbera. Vinet har i regel en hög fruktsyra, vilket gör att det passar till såser med syrliga inslag från exempelvis tomat, kapris och/eller citron. Vinet gör sig även utmärkt till den populära pastarätten cacio e pepe. Välj en flaska med peppriga fattoner, så kommer det att ge din pasta ett härligt lyft!
Glas: Riedels Syrahglas
Recept: Louise Johanssons cacio e pepe
RIESLING TILL ASIATISKT
Ingefära, chili, mirin och koriander – det asiatiska köket bjuder ofta på många olika smaker, vilket gör det knepigt att välja vin till rätterna. Testa gärna riesling i kluriga matsituationer. Druvan är lättanpasslig och bra på att ta hand om kryddig mat såväl som att kyla ner gommen från hetta. Föredrar du rosé? Ett fruktigt rosévin fungerar också fint till asiatiskt. Det viktiga är att du letar efter ett vin av det sötare slaget, oavsett om du går på vitt eller rosa. Ju hetare rätt desto sötare flaska.
Glas: Riedels Rieslingglas
Recept: Sofia Henrikssons svampdumplings