Julen närmar sig med stormsteg. Letar du efter inspiration till buffén? Vi bjuder på en samling inspirerande recept från Sveriges kockelit.
Julen bjuder på många tillfällen att samlas kring matbordet, men också på många likartade middagar. Ta hjälp av våra ambassadörer, några av Sveriges främsta kockar och vinexperter, för att skapa variation på buffébordet. Här nedan delar de med sig av varsitt läckert julrecept. Njut av klassiker som sill, Janssons, lax och mumma – i nya former och med nytt sällskap.
En riktigt matglad jul önskar vi på Sundqvist!
RECEPTTIPS
Thomas julköttbullar
Inget riktigt julbord utan köttbullar. Varför inte testa Thomas Sjögrens recept i år? Köttbullarna blir extra saftiga tack vare att han har i mjölk, ströbröd och ägg i smeten. Dessutom serverar han dem tillsammans med en dragondoftande gräddsås. En given julsuccé!
TILL THOMAS RECEPT
Fridas sojagravade lax
Vill du att gravlaxen ska få glänsa lite extra i år? Gör som Frida Ronge och hämta inspiration från det japanska köket. I det här receptet lyfter hon laxen med en marinad gjord på soja, mirin och sesamolja. Dessutom serverar hon en fräsch kålsallad och en hovmästarsås med miso till.
TILL FRIDAS RECEPT
Filips veganska sillar
Sill utan sill – det går väl inte? Jodå, det går alldeles utmärkt. Filip Poon använder rostad rotselleri, aubergine och eldad zucchini som substitut till sillen i sina inläggningar. Är du en av dem som drömmer om en grönare jul? Då tycker vi att du ta med dig hans recept till buffébordet!
TILL FILIPS RECEpT
Sebastians råraka à la Janssons frestelse
En klassisk Janssons frestelse går inte av för hackor, men ibland kan det vara trevligt med förnyelse. Prova Sebastian Gibrands råraka med anjovissmak i jul. Den passar lika bra som en del av en buffé som att skära upp i snittar till mingelfesten. Vi lovar – det kommer att bli en ny julfavorit!
TILL SEBASTIANS RECEPT
Louises morotspaj med grönkålssalad
En morotspaj är ett trevligt inslag på julbordet! Louise Johanssons paj får extra mycket färg genom att hon blandar de klassiska orangea morötterna med gula, röda och lila. Önskar du en vegansk variant? Allt du behöver göra är att byta ut crème fraichen och osten mot veganska alternativ.
TILL LOUISES RECEPT
Stefans långa med rotfrukter, smetana & brödsmul
Julmat i portionsstorlek – varför inte? Stefan Karlsson tagit det bästa från lutfisken och Janssons frestelsen och använt till att komponera ihop en helt egen huvudrätt. Detta är ett underbart tips till den som vill tänka utanför buffébordets ramar, men ändå uppskattar smaken av jul.
TILL STEFANS RECEPT
JENS MUMMA
Drycken då? På julbordet hittar vi tallrikar som är salta såväl som söta, feta och kryddiga. Det gäller att balansera drycken rätt för att få en bra smakupplevelse. Att välja julmust eller öl är ett säkert kort, men dryckesexperten Jens Dolk har ett ännu bättre tips.
– Inget julbord är komplett utan min ”man-tager-vad-man-haver-mumma”. Det finns inget recept utan du tar det som finns till hands. En skvätt julmust eller sockerdricka, eller både och. Cola funkar också. En slurk öl, gärna porter eller julöl, i värsta fall vanlig lager. Eller lite av alla tre? En skvätt maderia eller portvin mår den inte dåligt av, inte heller en uns gin. Blanda allt i en karaff och servera mumman i Riedels Syrahglas. Till sist, riv muskot och apelsinskal över skumkronan i varje glas.