Inget riktigt julbord utan köttbullar. Varför inte prova på en ny variant i år? Här bjuder Thomas Sjögren på sitt bästa recept.
Säg nej till torra köttbullar i jul. Thomas Sjögrens recept blir extra saftigt tack vare att han har i mjölk, ströbröd och ägg i smeten. Dessutom serverar han bullarna tillsammans med en dragondoftande gräddsås.
Lika juligt som ljuvligt!
INGREDIENSER
(4 portioner)
Köttbullar
1 st schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 st kryddpepparkorn, krossade
2 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 msk köttfond, reducerad
Salt
250 g blandfärs
Ägg
Smör
Olja
Sås
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk rödvinsvinäger
2 msk köttfond, reducerad
3 dl grädde
4 kvistar dragon
Gör så här
Hetta upp olja i en belagd stekpanna. Svetta schalottenlöken ca 1 minut. Häll i ströbröd, kryddpeppar, mjölk och köttfond. Lägg över i en bunke. Tillsätt blandfärs och ägg. Blanda väl.
Rulla köttbullar av smeten. Låt dem vila i kylen en stund tills de sätter sig. Stek i smör och olja. Köttbullarna är klara när de har en innertemperatur på 68–70 grader.
Svetta löken till såsen. Häll i rödvinsvinäger, fond och grädde. Koka ihop lätt. Häll över i en blender, tillsätt dragon och mixa såsen slät.