Julmat i portionsstorlek – ja, varför inte? Stjärnkocken Stefan Karlsson bjuder på en lyxig huvudrätt med traditionella julsmaker i fokus.
Letar du efter inspiration till julmiddagen? Gör som Stefan Karlsson och tänk utanför buffébordets ramar i år. Här har han hämtat inspiration från lutfisken och Janssons frestelsen, för att sedan komponera ihop en helt egen huvudrätt. En ny julfavorit!
INGREDIENSER
(4 portioner)
Rotfrukter
4 st potatisar
3 st palsternackor
0,25 st rotselleri
2 st persiljerötter
4 st jordärtskockor
2 st gula lökar
3 msk smör
0,5 msk strösocker
1 burk ansjovisfiléer, gärna Abbas
1 knippe gräslök
Salt och vitpeppar
Dill- & ostsmetana
1 burk (2 dl) smetana, gärna Arlas
80 g lagrad svensk ost, t.ex. cheddar
1 knippe dill
Salt och vitpeppar
Smörstekta brödsmulor
1 dl osötat ströbröd eller panko
2–3 msk smör
Salt och vitpeppar
Långa
350 g långarygg, skinn och benfri (alt. annan torskrygg)
0,5 dl smält smör
Salt och vitpeppar
Gör så här
Rotfrukter
Skala rotfrukterna och potatisen. Skär dem i mindre, olikformade bitar och håll isär bitarna.
Koka upp saltat vatten i en kastrull. Koka rotfrukterna och potatisen var för sig själv, så att de blir precis genomkokta. Kyl snabbt ner bitarna, så att de inte blir mjöliga och går sönder.
Skala lökarna och tärna dem ganska grovt. Hetta upp en kastrull med smör utan att smöret tar färg. Lägg i den tärnade löken tillsammans med sockret. Låt löken ”koka” i det varma smöret. Den ska bli mjuk, men inte få färg.
Tärna ansjovisfiléerna grovt och vänd ner i kastrullen med löken. Tillsätt de kokta, nerkylda rotfrukterna. Blanda försiktigt runt, så att rotfrukterna blir varma rakt igenom. Smaka av med salt och vitpeppar. Skär gräslöken fint och vänd ner i kastrullen. Lägg ut rotfrukterna i ett jämnt lager i en ugnssäker form.
Dill- & ostsmetana
Riv osten så fint du kan. Skär dillen extra fint. Blanda dillen och osten med smetanan. Smaka av med salt och peppar.
Brödsmul
Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg i ströbrödet och stek tills brödet är frasigt och har en gyllene färg. Se till att röra om hela tiden, så att det inte blir bränt. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Långa
Sätt ugnen på 80 grader, torrvärme. Skär ryggbiten i 8 st skivor. Lägg skivorna på en tallrik och pensla med det smälta smöret. Salta och peppra.
Sprid ut långaskivorna ovanpå rotfrukterna i den ugnssäkra formen. Sätt in i ugnen i ca 2–3 minuter, eller tills långans kärntemperatur är 44 grader. Ta ut ur ugnen.
Vid servering, lägg en klick smetana på varje långaskiva och strössla sedan över det stekta brödet. Garnera gärna med några dillvippor.