Presenteras av:
Många väljer julmust och öl – men varför inte servera vin till julens rätter? Vi tipsar om tre magiska matchningar.
Ho ho ho! När julen står för dörren är det dags att lägga drycken på kylning. På julbordet hittar vi tallrikar som är salta såväl som söta, feta och kryddiga. Det gäller att balansera drycken rätt för att få en bra smakupplevelse. Att välja julmust eller öl är ett säkert kort, men det finns inget som går upp mot ett noga utvalt vin.
Här nedan bjuder vi på tre julbordsklassiker och viner som passar till.
VIOGNIER TILL SILL
Inlagd sill är traditionell, svensk högtidsmat. Förr i tiden var sillen salt, men så är det inte idag. De flesta inläggningar har en tydlig smak av umami och syra på grund av ättikan. Det gör att röda viner ofta upplevs som sträva och vita viner som sura tillsammans med sill. Välj ett vitt vin i sötare stil för att skapa balans. En blommig Viognier är till exempel en bra matchning!
Glas: Riedels glas för Viognier/Chardonnay
Recept: Robert Sandbergs gransill
RIESLING TILL GRAVLAX
Det är synd att servera öl till gravad lax med hovmästarsås. Vitt vin passar betydligt bättre till. Tipset är att välja ett vin som har en generös fruktsötma, det vill säga som doftar och smakar mogen frukt. Testa gärna en halvtorr Riesling från Tyskland. Här har vi en smakkombo som heter duga. Syran i vinet möter den feta laxen och de söta tonerna går i harmoni med sötman i såsen.
Glas: Riedels Rieslingglas
Recept: Louise Johanssons laxcarpaccio
PORTVIN TILL PEPPARKAKA
Glögg är en given följeslagare till pepparkakor med ädelost. Men faktum är att ett portvin passar minst lika bra, om inte bättre, att servera till. Portvinet kännetecknas av en delikat sötma med toner av bland annat kaffe, choklad och torkad frukt. Sötman bryter av mot det salta i osten, samtidigt som den lyfter fram de komplexa smakerna i både osten och pepparkakan.
Glas: Riedels Portvinsglas
Recept: Louise Johanssons pepparkakor