Välj vegetariskt! Här tipsar Filip Poon om tre gröna sillar med rotselleri, aubergine respektive zucchini som huvudingrediens.
Sill utan sill – det går väl inte? Jodå, det går alldeles utmärkt. Till exempel kan du använda rostad rotselleri, inlagd aubergine eller eldad zucchini som substitut till sillen. Fira en grön jul i år och låt Filips Poons recept sätta smak på buffébordet!
INGREDIENSER
(4 portioner)
Senapssill på rotselleri
1 st rotselleri
5 msk skånsk senap
3 msk socker
2 msk champangevinäger alt. vitvinsvinäger
1 kruka dill, hackad
2 dl rapsolja
Salt
Inlagd sill på aubergine
1 st aubergine
1 dl ättika
2 dl socker
2,5 dl vatten
12 st kryddpepparkorn
2 st lagerblad
0,5 st morot, tunt skivad
0,5 st rödlök, tunt skivad
Örtsill på eldad zucchini
1 st zucchini
1 msk socker
1,5 dl vegansk majonnäs
1 kruka gräslök, finhackad
1 kruka dill, finhackad
1 msk citronjuice
3 msk tångkaviar
Gör så här
Senapssill på rotselleri
Sätt ugnen på 160 grader. Skala och dela rotsellerin i ”sillbitar”. Salta och olja in bitarna. Rosta rotsellerin i ugnen ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
Blanda skånsk senap, socker, vinäger och salt. Häll i olja i en tunn stråle och mixa till en tjock konsistens. Tillsätt dill och rotselleri. Blanda väl. Låt stå i minst en timme innan servering.
Inlagd sill på aubergine
Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull tillsammans med lagerblad och kryddpeppar. Tillsätt aubergine, lök och morot och låt svalna. Låt stå och dra över natten.
Örtsill på eldad zucchini
Dela zucchinin i ”sillbitar”. Lägg ut bitarna på en ugnsplåt och strö över socker. Elda med en gasolbrännare, tills bitarna är lätt brända på ena sidan. Det går även att steka zucchinin i en het stekpanna med sockersidan neråt. Låt bitarna svalna och dressa dem med citronjuice.
Blanda zucchinin med den veganska majonnäsen och örterna. Toppa med tångkaviar.