
Frida Ronge
Frida Ronge är något av en visionär inom nordisk-japansk matlagning. Hon var tidigare kökschef på restaurang VRÅ i Göteborg och är idag kulinarisk ledare för de rosade restaurangerna TAK och UNN i Stockholm samt TAK i Oslo. Hon har även skrivit flera kokböcker och lagar titt som tätt mat i Nyhetsmorgon på TV4. 2021 kom hon trea i Kockarnas kamp.
När Frida började att arbeta som kock värdesatte hon främst kvaliteten på råvaran – smak, textur och utseende. Idag tycker hon att det är lika viktigt att veta att råvaran kommer från ett hållbart ställe på planeten för att maten ska smaka gott. Detta har bland annat lett till ett engagemang i Hungerprojektet och MSC, där hon sprider kunskap om hållbar matkonsumtion respektive hållbart fiske. 2013 utsågs Frida till Årets Rising Star av White Guide och 2017 till Årets Smakskapare på Restauranggalan. Därtill har hon vunnit Karin Franssons mentorpris samt tagit en silvermedalj i världsmästerskapet Seven Sushi Samuraj i London. Frida har även en förkärlek till japanskt hantverk, inte minst till Yaxellknivarna som hon är svensk ambassadör för.
Funktionella konstverk
Yaxell har sitt säte i Seki i Japan. Staden är känd som den japanska kniv- och svärdtillverkningens huvudstad. Yaxell har tagit vara på kunskaperna, som gått i arv i generationer, och i sin tillverkning kombinerar de ny teknik med traditionellt hantverk. Knivarnas otroliga skärpa och fascinerande damaskusmönster har gjort dem populära i så väl restaurangkök som hos kvalitetsmedvetna hemmakockar.
Läs mer

Quality time med Frida Ronge
I tonåren sa Frida Ronge att hon skulle bo i Japan när hon blev stor. Idag är nordisk-japansk matlagning hennes signum. Vi åker med Frida till landet i öst för att vässa samurajkunskaperna.
Läs mer
Fridas sushiskola
Ta din hemgjorda sushi till en ny nivå! I sushiskolan visar Frida hur du lyckas med allt ifrån sushiris, till nigiri och olika typer av makirullar.
Läs mer
Fridas rätta element
Ute är det nya inne – i alla fall när det gäller matlagning. Men vilket är det bästa utflyktsreceptet och vad bör alltid finnas i packningen? Det har Frida svaret på.
Läs mer