En grönare jul är en godare jul! Louise Johansson tipsar om en läcker vegopaj till julbuffén, som får sin färg och smak från morötter i olika nyanser.
En morotspaj är ett trevligt inslag på julbordet! Louise Johanssons paj får extra mycket färg genom att hon blandar de klassiska orangea morötterna med gula, röda och lila. Önskar du en vegansk variant? Allt du behöver göra är att byta ut crème fraichen och osten mot veganska alternativ.
INGREDIENSER
(4 portioner)
Paj
1 frp (250 g) färdig pajdeg, rund
2 dl crème fraiche
100 g riven ost
2 krm salt till ostkrämen + 2 krm salt till pensling
2 krm nymald svartpeppar
600 g morötter i olika färger
1 msk olivolja till pensling
Grönkålssallad
200 g grönkål
2 msk olivolja
2 krm salt
0,5 st citron
1 st granatäpple
1 dl valnötter, hackade och rostade
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader, varmluftseffekt. Placera pajdegen i en pajform och nagga botten. Blanda crème fraiche, ost, salt och peppar och bred ut i pajskalet.
Skala och skiva morötter tunt på mandolin. Forma en ”ros” av morötter i olika färger och placera i mitten av pajen. Fyll på med mer morötter runtom rosen så att hela pajformen fylls upp. Pensla morötterna med olja och salta. Grädda i ca 35 minuter tills morötterna är genombakade. Låt svalna.
Repa av bladen på grönkålen och hacka stjälkarna. Blanda med olja och salt. Riv citronskal och pressa citronsaft och blanda med grönkålen.
Halvera och pilla ut granatäppelkärnor. Toppa grönkålen med granatäppelkärnor och valnötter.
Servera morotspajen tillsammans med salladen.