Norsk torsk när den är som bäst – äntligen är det säsong för skrei! Vi tipsar om några recept med den fina fisken i fokus.
Februaris läckerheter finns i sjön. Eller rättare sagt finns i havet vid den nordnorska kusten. Det är nämligen hit som den exklusiva torskvarianten skrei letar sig varje år mellan januari och april. Den vandrar hela vägen från Barents hav vid Norra ishavet, ner till den norska gränsen.
Skrei är en läcker fisksort med kött av hög kvalitet, som beskrivs som både mer magert och fast än det du finner hos den ”vanliga” torskvarianten. Dessutom är skreien sprängfylld med nyttiga fettsyror, vitaminer och proteiner. En råvara vi mer än gärna bereder plats åt på tallriken, helt enkelt.
Så vad väntar du på? Ta vara på februaris fångst medan du kan! Vi har samlat våra bästa recept med torsk i fokus, som du enkelt anpassar utefter smak, tycke och säsong.
Säg hej till skrei!
FEM FINA FISKAR
TORSKRYGG MED BLOMKÅLSCRÈME & SMÖRSÅS
Rostad blomkålscrème, picklad lök och len smörssås. Ja, Thomas Sjögrens recept på torskrygg är lika ljuvligt som det låter. En rätt som gör sig minst lika god med skrei som huvudråvara!
Är du ett fan av det asiatiska köket? Då ska du spana in vårt recept på misomarinerad torskrygg som ugnsbakas och serveras tillsammans med krispig pak choi. Ett måste att testa!
Gå all in i köket med Stefan Karlssons läckra fiskrecept ”Torsk white food”. En fantastiskt elegant torskrätt som serveras med vit sparris, vaktelägg och smörstekta brödsmulor. Toppas med havsbuljong mixad med ostron.
Sugen på att testa något nytt? Spana då in Louise Johanssons recept på Torsk Bourguignon. En egen variant på den franska klassikern som serveras med jordärtskockspuré, champinjonfräs och rödvinssås.
Stekt torsk är torr torsk? Nej, det stämmer såklart inte. Med några enkla knep visar Thomas Sjögren hur du steker fisken fin och saftig. Precis som proffsen själva!
Skreien är redo. Men är du? Innan du påbörjar dina kulinariska stordåd är det viktigt att se över kvaliteten på de prylar som du har hemma i köket. För alla fiskälskare är en flexibel filékniv och en fiskbenspincett två måsten att ha till hands i köket. Så är även en riktigt bra skärbräda, gjord i ett tåligt material som inte tar åt sig av lukt. Dessa prylar kommer garanterat att underlätta när du hanterar, filéar och förbereder fisken innan tillagningen. Är det stekt skrei som står på menyn? Då är det bäst att tillaga fisken i en belagd stekpanna, så att du minimerar risken för att fisken ska bli torr. Här kommer även en stekspade i rostfritt stål in i bilden. Sist men inte minst – några drag med pepparkvarnen och fisken är redo att serveras. Pepprad och klar.
Här är ett recept av Frida Ronge som är perfekt att laga över öppen eld. Om du vill kan du göra allt grundarbete hemma och bara avsluta med vinet på plats.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.