Äntligen är den här – kålsäsongen! Vi tipsar om läckra recept på rätter med olika sorters kål i fokus.
När januari gör sitt intåg är det dags att bereda plats åt mer grönt på tallriken. Nu är kålen i säsong och vi ser fram emot läckra middagar med den vitaminrika råvaran på menyn. Så varför inte låta kålens olika former och färger sätta smak på matlagningen framöver? Kanske i form av en läcker kålpannkaka, en fräsch fänkålssallad eller en syrlig kimchi?
Här är fem recept med kål i fokus!
få koll på kålen
Råstekt blomkål
Dubbla kålsorter = dubbelt så gott. Ta tillfället i akt och experimentera med olika typer av kål i din matlagning. Thomas Sjögrens recept på råstekt blomkål med rostad grönkål, hollandaise och forellrom är en kål-maxad rätt som du bara måste testa!
Sugen på att testa något nytt? Då ska du spana in proffskocken Frida Ronges recept på den japanska rätten okonomiyaki. En läcker pannkaka gjord på krispig vitkål som toppas med svamp, räkor, tonkatsusås, sesamfrön och salladslök.
Pigga upp middagen med en fräsch och frisk fänkålssallad! Med smak av syrlig lime och dill är detta recept perfekt till olika former av fisk- och skaldjursrätter. Lika god som den är enkel att förbereda.
En sked fermenterad salladskål, tack. Den koreanska sidorätten kimchi är en riktig kål-klassiker som bjuder på både krispighet, syra, hetta och umami. Passar lika bra till den asiatiska nudelrätten som till salladen.
Lyxig forellrom i all ära, men ibland krävs det inte mer än en klick smör för att en råvara ska komma till sin rätt. Varför inte följa Thomas Sjögrens exempel och servera smörstekt spetskål på tallriken? En mild variant av vitkål som, med rätt tillagning, blir ett utsökt tillbehör till middagen.
Innan du börjar skiva, steka, rosta eller fermentera så är det viktigt att se över kvaliteten på prylarna hemma i köket. Har du de rätta redskapen för att lyckas med dina kål-inariska stordåd? En stabil grönsakshacka är ett måste att ha hemma i köket. Välj modell och storlek utefter tycke och – sist men inte minst – kålsort. Varför inte en kniv till rödkålen och en annan till fänkålen? Komplettera med en tålig och säker skärbräda av kvalitativt trä. Vankas det stekt spetskål till förrätt eller japansk kålpannkaka till varmrätt? Då är det viktigt att du kikar lite extra på en smidig stekpanna. Är det i stället fänkålssallad som står på menyn? Då kan det vara bra att ha en vass mandolin till hands, för att få till de där riktigt tunna skivorna. Kronan på verket är såklart ett stilrent serveringsset att duka det kålprydda bordet med.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.