Har du en flaska sauvignon blanc hemma? Gör vinet en tjänst och servera det på rätt sätt. Sommelieren Maya Samuelsson delar med sig av sina bästa tips.
Sauvignon blanc är en av våra mest älskade gröna vindruvor. Druvan har sitt ursprung i Loiredalen i Frankrike, där de främsta vinerna produceras i distrikten Sancerre och Pouilly-Fumé.
Druvan odlas även utanför Europa och vi hittar den framför allt i lite svalare klimat. Nya Zeeland kallas ibland för sauvignon blancs andra hem. Här har de adopterat druvan till sin och majoriteten av landets viner görs på just sauvignon blanc.
Precis som riesling är sauvignon blanc en druva med naturligt hög syra. Sauvignon blanc-viner är i regel torra, men stilen skiljer sig något beroende på odlingsland. Gemensamt för alla viner är en friskhet i kombination med gröna, örtiga toner. Vanliga inslag är lime, gröna äpplen, krusbär, fläder, gräs och nässlor.
De flesta vita viner trivs bra i små och relativt smala glaskupor – och sauvignon blanc är inget undantag. Ett glas med liten öppning hjälper till att dämpa den mest aggressiva syran i vinet. Formen på kupan gör nämligen att vinet passerar förbi sidorna när du dricker, där syran känns av som mest. Vinet ska dessutom drickas förhållandevis svalt och en mindre kupa bevarar kyla bättre än en stor kupa.
Har du ekad sauvignon blanc i flaskan? Ja, då ska du hellre välja en vid glaskupa. Detta eftersom lagringen ger vinet en mjukare och mer aromatisk karaktär, som både behöver luft och värme för att blomma ut.
När det kommer till serveringstemperatur är 8–10 grader lagom för sauvignon blanc, några grader varmare om det är fatlagrat. Om du har tid är det bra att låta vinet lufta i en karaff innan det ska drickas – gärna uppemot en timme. Vinet utvecklas jättemycket när det kommer i kontakt med syre.
Om du vill matcha sauvignon blanc med någon god maträtt, så kom ihåg att det är syran som talar i det här vinet. Ofta fungerar det fint tillsammans med såser och tillbehör med mycket fett, då syran skär igenom det feta och lättar upp gommen. Sauvignon blanc är också ett passande sällskap till ostron, skaldjur och många fiskrätter. Tänk bara på att undvika de mest rustika tallrikarna. Tillsammans med kraftig mat kommer vinet att bli överkört.
Recepttips!
En passande rätt till sauvignon blanc är Stefan Karlssons halstrade havskräfta. Rätten har många inslag som rimmar med vinet, såsom skaldjur, grädde, vitt vin, örter och citronolja. Ett tips är att ha samma vin i såsen som i glasen, för att binda ihop smakerna och på så vis maximera mat- och vinupplevelsen.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.