Få ut maximalt med aromer ur din favoritflaska! Sommelieren Maya Samuelsson lär dig att dekantera och lufta vin – och varför du gör det.
Nästan alla viner mår gott av en nypa luft. Att bara dra ut korken ur flaskan innan servering räcker inte, utan det bästa är att hälla över vinet i en karaff. Här finns det två olika tillvägagångssätt och vilket sätt du ska välja beror på vilken typ av vin du har i flaskan. Det ena handlar om att få bort fällning ifrån ett lagrat vin, medan det andra handlar om att lufta ur vinet och få fram aromerna.
Låter det krångligt? Det är det inte. Följ Mayas enkla instruktioner, antingen i videon eller i texten nedan.
SÅ DEKANTERAR DU VIN
Att dekantera ett vin innebär att du häller över det i en karaff – utan att någon fällning eller bottensats följer med. Den vanligaste typen av fällning är åldersfällning. Det är en helt naturlig och ofarlig del av vinets mognadsprocess. I korthet handlar det om att vinet åldras och färgen faller av, för att sedan lägga sig i ett skikt i botten av flaskan.
Innan du dekanterar vinet, tänk på att hålla flaskan i rätt vinkel. Börja i stående läge om din vinflaska har stått upp i vinkällaren. Börja i liggande läge, och använd en dekanteringskorg, om den har legat ner. Ta även hjälp av ett stearinljus eller någon annan ljuskälla, för att lättare se fällningen igenom flaskhalsen. Dekantera vinet genom att luta på flaskan och hälla ner det försiktigt, men bestämt i karaffen. När du ser att fällningen närmar sig flasköppningen, så slutar du genast att hälla. Vips – och du har ett rent och snyggt vin i din karaff.
SÅ LUFTAR DU VIN
I unga viner finns ingen åldersfällning. Däremot tjänar vinerna på att luftas med hjälp av en karaff. Både rött och vitt vin utvecklas väldigt mycket när det kommer i kontakt med syre. Syret hjälper vinet att öppna upp sig och få fram sina aromer och dofter. Det kan även ta bort oönskad lukt i vin. Svavel är ett exempel på en vanlig tillsats som används för att skydda vin, men som inte luktar speciellt gott. Ofta innehåller vitt vin mer svavel än rött, eftersom det också bleker färgen och gör vinet ljusare. Av den anledningen är det extra nödvändigt att lufta ur vitt vin.
När du ska lufta ett vin behöver du inte vara försiktig. Det är bra för vinet att få mycket luft och yta att röra sig på, så var inte rädd för att skaka på karaffen när du häller upp. Ju mer syre desto bättre!
Karafftips!
Hitta din nya karaff i Riedels sortiment! En vinkaraff är något som du ska vilja använda och ställa fram på bordet, så se till att välja en design som du verkligen tycker om. Det finns karaffer i alla möjliga former, storlekar och prisklasser. Vilken är din favorit?
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.