Älskar du ekad chardonnay? Då har du kommit rätt. Här tipsar sommelieren Maya Samuelsson om allt ifrån glas till passande mat och serveringstemperatur.
Chardonnay är en av världens mest kända gröna vindruvor. Ursprungligen kommer den från Bourgogne i Frankrike, men nuförtiden odlas chardonnay över hela världen. Druvan trivs bra i de flesta klimat och ger i regel goda skördar.
Det är en neutral vindruva som inte har så mycket smak. I stället har klimat, odling och framställning stor påverkan på hur vinet kommer att smaka. Vi hittar chardonnay i såväl mousserande champagne som i krispigt chablisvin. Men främst förknippas druvan med fatlagrat vitt vin. När chardonnay lagras på ekfat får vinet en gyllene färg och en fantastisk fatkaraktär.
Ekad chardonnay är ett vitt vin som passar rödvinsälskaren. Det är fylligt och kraftfullt, ofta med en lite smörig munkänsla. Typiska aromer är tropisk frukt, vanilj, nötter och kola.
De flesta vita viner trivs i raka och relativt små kupor. Men det gäller inte ekad chardonnay. Den här typen av fatlagrat, vitt vin gör sig mycket bättre i ett vidare vinglas. Formen på kupan ger vinet mer luft, vilket i sin tur hjälper aromerna och de generösa ekfatstonerna att komma fram. Brukar du servera fatlagrad chardonnay i vanliga vitvinsglas? Gör om, gör rätt! Skillnaden är enorm. När du serverar vinet i en större kupa, där det får chansen att ta för sig, kommer du att uppleva en helt annan doftintensitet i glaset.
Undvik att servera din fatlagrade chardonnay för kall. När vinet kyls ner dämpas doften i vinet och det finns risk att det faller platt. Våga gå upp några grader när du har ekat, vitt vin i glaset. Någonstans mellan 10 och 12 grader brukar vara det som krävs för att locka fram alla härliga aromer. När det kommer till matmatchning ska du tänka på att vinet har mycket smak. Här går lätta fisk- och skaldjursrätter bort. Kör hellre på en rustik fiskgryta – eller varför inte en rätt med kyckling, fisk eller anka? Oavsett vilket protein du väljer att servera till vinet, så se till att ha mycket smör på tallriken. Fatkaraktär och smör är nämligen en utomordentlig kombo!
Recepttips!
Ett passande recept är Thomas Sjögrens torskrygg. Den här maträtten har många komponenter som lirar perfekt med ekad chardonnay, såsom en rejäl fiskbit, en gräddig blomkålscrème och – viktigast av allt – en härlig smörsås. Här har vi en matchning som får smaklökarna att jubla.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.