Sugen på att lära dig om lakrits? Då har du kommit rätt! Här kan du gotta dig i lakritsfakta och inspireras av goda recept med lakrits i fokus.
Få godissorter väcker så starka känslor som just lakrits. Ska det uttalas ”lackriss” eller ”laakris? Ska den vara söt eller salt? Det råder även delade meningar om vart den bästa lakritsen finns. Många utlandssvenskar säger sig sakna ”svensk lakrits” och vill gärna tro att det är något som kommer från Sverige, eller åtminstone ifrån Norden.
Faktum är att Italien anses vara bäst på att producera lakrits och att det mjuka lakritsgodiset uppfanns i England någon gång på 1500-talet. Det var först i slutet av 1800-talet som lakritsen kom till Sverige. Dragerad lakrits, det vill säga lakrits med chokladöverdrag, uppfanns däremot på Island. Och alla som älskar detta svarta guld har väl någon gång slängt ner lite finsk lakrits i kundkorgen?
Så frågan är – hur typisk är lakritsen egentligen för oss i Norden? Tja, vi äter i alla fall väldigt mycket mer lakrits här än vad de gör i de övriga europeiska länderna. Två kilo per person och år, närmare bestämt.
Blåmusslor & lakrits
Musslor och lakrits? Ja, du läste rätt. Proffskocken Thomas Sjögren serverar gärna sin musselsoppa tillsammans med en sallad på fänkål och rålakrits. Låt bilden tala och smaklökarna vattnas!
Till receptet
Lakritspopcorn
Att poppa och krydda sina egna popcorn är busenkelt, så länge du har passande ingredienser hemma. Vi gillar kombon med kokossocker, lakritspulver och havssalt. Vilken är din favorit?
Till receptet