Presenteras av:
Kryddor och desserter är kanske inte första kopplingen du gör. Men faktum är att många klassiska efterrätter och bakverk får sig ett rejält lyft av några drag med kryddkvarnen.
Krydda efterrätten – ja, varför inte? Flingsalt på chokladkakan och svartpeppar till de färska jordgubbarna är exempel på två goda smakkombinationer. Och det finns fler.
Zassenhaus ambassadör Louise Johansson är något av en expert när det kommer till kryddning. Hon har alltid minst fem kvarnar med olika innehåll redo hemma i köket, samtidigt som hon inte är sen att testa nya ingredienser och smaksättningar.
– Man måste våga vidga sina vyer. Det är en sådan otrolig skillnad på nymalda och färdigmalda kryddor. Det kommer fram så mycket mer smak med kvarnen, säger hon.
Ett tips är att tänka på kvarnen mer som en mortel. Precis som du kan använda din mortel till att blanda och finfördela olika kryddor, kan du göra detsamma med din kvarn. Här nedan tipsar Louise om tre kvarnfyllningar som gör sig särskilt bra just till desserter!
tIPS FRÅN KOCKEN
FRYSTORKADE HALLON
– Med kvarnen kan du göra pulver av frystorkade hallon. Det blir en härlig garnish på pannacotta, crème brûlée, vispad grädde eller vaniljglass. Bara några vrid – så får du ett fint, rosa täcke.
KARDEMUMMA
– Kardemumma är perfekt på kanelbullar. Du kan även ha det på våfflor, frukost eller som smaksättare i kaffe. Om du vrider ner lite i pulvret, så rinner det ner gôtt i det färdiga kaffet.
CHILIFLAKES
– Chili passar väldigt bra till chokladdesserter som fondant och tryffel. Men också till blötare frukter som nektarin och jordgubbar. Smaken kommer fram ännu mer av hettan.