Svenskarnas relation till potatis sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden – men på senare år har den börjat knaka i fogarna. Dags att ge den lilla jordiga knölen revansch!
På 50 år har potatiskonsumtionen i Sverige halverats, från 90 kg till ca 45 kg per person och år. Orsakerna är flera. Vissa vill undvika kolhydrater, andra tycker att potatis är tråkigt och tar lång tid att laga. Den kanske vanligaste orsaken är att potatis får ge vika åt mer populära alternativ såsom ris, nudlar och pasta.
En tråkig utveckling – tycker vi. Den lilla jordiga knölen kanske inte ser mycket ut för världen. Men vad den inte har i utseende har den i innehåll. Potatisen är en källa till såväl vitamin C och B6 som kalium och fibrer, samtidigt som den är nästintill fettfri. Att äta potatis är dessutom bra för miljön. Potatisen odlas lokalt i Sverige, till skillnad från exempelvis ris som importeras från Indien och Kina. Dessutom kräver en risodling betydligt mer vatten än en potatisodling. Till ett kilo potatis behövs 250 liter vatten, medan ett kilo ris kräver hela 3 000 liter vatten.
Närodlad, näringsrik och något av en nationalskatt. Är detta inte argument nog för att börja äta mer potatis? Låt dig då inspireras av läckerheterna här nedan.
cacio e pepe-chips:
Sugen på chips? Skippa de onyttiga påsarna i affären och testa att göra dina egna chips. Det är både enkelt och otroligt gott. Har du ett par förrymda potatisar och en trött pecorino hemma? Då kan du bjuda på lyxiga cacio e pepe-chips!
TILL RECEPTET
Potatispizza
Tarte flambée är en fransk variant på pizza med krispig, ojäst botten. Testa Sebastian Gibrands goda recept. Här har klassiska toppings som skinka och gul lök bytts ut mot kokt potatis, löjrom och dill.
Till receptet
Bakade småpotatisar
Letar du efter recept till festen? Bakade småpotatisar kan du antingen servera som aptitretare till drinken eller som munsbitar på buffébordet. Toppingen går att variera efter smak. Vi gillar kombinationen gräddfil och löjrom!
Till receptet