Presenteras av:
Pasta och vin hör ihop – men kan vara svårt att para ihop. Vi tipsar om 4 passande viner till 4 klassiska pastarätter.
Finns det ett perfekt vin till pasta? Nej, så enkelt är det förstås inte. Många associerar nog pasta med fylliga, italienska rödviner och ofta är det rätt väg att gå. Men inte alltid. Det är såsen, stilen och inte minst smakerna som avgör om det ska vara rött eller vitt i glaset.
Här nedan är fyra goda mat- och vinmatchningar värda att testa.
Sauvignon Blanc till citronpasta
Ingredienser som färsk citron, crème fraiche och parmesan gör att Pasta a limone känns både krämig och lätt på samma gång. Till den här typen av pastarätt är det viktigt att välja ett vin med frisk syra, annars kommer det att upplevas som platt tillsammans med maten. Prova gärna en citrusdriven sauvignon blanc!
Vinglas: Riedels glas för Sauvignon Blanc
Recept: Pasta a limone
Chianti till PASTA MED köttbullar I tomatsås
Färsk tagliatelle, hemgjorda köttbullar, mustig tomatsås – och så lite basilikablad på toppen. Hela rätten andas italienska smaker och naturligtvis ska vinet hålla samma kaliber. Vi rekommenderar ett lättare rödvin utan påtaglig strävhet, helst med inslag av färska örter. Varför inte en klassisk chianti?
Vinglas: Riedels glas för Riesling/Zinfandel
Recept: Jessie Sommarströms signaturrätt
Ekad chardonnay till svamppasta
Till svamppasta ska det vara vin – så är det bara. Vilket färg vinet ska ha är däremot en smaksak. Vitt vin är oftast förstavalet till rätter med kantareller, såsom Ludwig Tjörnemos krämiga kantarellpasta. Här passar ett fylligt och smakrikt vitt vin bra, förslagsvis en lätt ekad chardonnay.
Vinglas: Riedels glas för Ekad Chardonnay
Recept: Ludwig Tjörnemos kantarellpasta
Barbera till Cacio e pepe
Till den populära pastarätten Cacio e pepe? Här vill vi slå ett slag för en italiensk barbera. Vinet har en förmåga att förhöja rätter med rena, enkla smaker. Cacio e pepe består endast av pasta, ost och nymalen svartpeppar. Tillsammans med en flaska med peppriga fattoner kommer denna pasta få sig ett rejält lyft!
Vinglas: Riedels glas för Old World Syrah
Recept: Louise Johanssons Cacio e pepe