Kan inte du heller få nog av pasta? Testa att laga denna goda pastarätt med gräddig kantarellsås. Bakom receptet står Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020.
Pasta är en favorit hos många – även hos proffskockarna. Ludwig Tjörnemo lagar gärna pastarätter till vardags, eftersom de är enkla att variera efter vad som finns i kylen. Här är ett krämigt recept med kantareller, grädde, crème fraiche och parmesan.
INGREDIENSER
(4 portioner)
400 g pasta (gärna strozzapreti eller fettuccine)
2 st silverlökar
2 st vitlöksklyftor
150 g kantareller
1 kruka basilika
1 kruka gräslök
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
1 st citron, saft och skal
0,5 st chili, valfritt
0,5 dl parmesan, riven
Smör och olja, till stekning
Salt och peppar
Gör så här
Riv ner kantarellerna i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken samt den ena silverlöken. Hacka chilin grovt. Riv citronskal och pressa ur citronsaften. Koka pastan al dente.
Hetta upp olja i en belagd stekpanna. Stek kantarellerna tills vätskan kokat bort och de är lätt knapriga, ca 5 minuter. Tillsätt lök, vitlök och en klick smör i pannan. Fortsätt att steka på hög värme tills löken har mjuknat, sänk därefter temperaturen.
Tillsätt chili, citronskal, grädde och crème fraiche i pannan. Låt såsen koka ihop, ca 10 minuter. Under tiden, hacka gräslök och persilja samt skiva den sista silverlöken i tunna skivor. Använd gärna en mandolin till löken.
Smaka av såsen med citronsaft, salt och peppar. Tillsätt pasta och gräslök och rör runt. Vid servering, toppa rätten med silverlök och persilja samt riven parmesan.
VINNARINTERVJU
Nyfiken på att veta mer om Årets Kock? Vi har träffat Ludwig och snackat tävling, matfilosofi och framtidsplaner. Missa inte vår vinnarintervju.
Se videon