Mat till Riesling
Torra och friska såväl som söta och fruktiga. Riesling kommer i en rad olika stilar och smaker. Men vilken typ av Riesling ska du välja till vilken typ av mat?
Riesling har sitt ursprung i Tyskland och är en av världens mest berömda, gröna druvor. Druvan ger vita viner med stor variation i smak och stil. Unga Rieslingviner har ofta en tydlig citruston, medan lagrade viner har en mer generös stil med toner av bland annat honung och aprikos. Gemensamt för vinerna är att de går under kategorin friskt och fruktigt och ofta har en väldigt hög fruktsyra.
Men när gör sig Rieslingtyperna egentligen bäst? Det beror såklart på vad du planerar att laga. Står fisk, skaldjur eller sallad på dagens meny? Då passar en yngre och torrare Riesling väldigt bra. Ska du dyka ner i det asiatiska eller mexikanska köket och bjuda på mat med hetta och syra? Då ska du satsa på ett sötare och mer generöst Rieslingvin, som ger fin balans åt matens kryddighet.
Matcha med:
• Fisk- och skaldjursrätter (torr Riesling)
• Vegetariskt (torr Riesling)
• Asiatisk mat (söt Riesling)
• Mexikanskt och indiskt (söt Riesling)
SUNNY SIDE BIBimBap
Önskar du ett recepttips? Då vill vi tipsa om Mästerkocken Jennie Walldéns läckra Sunny Side Bibimbap. En koreansk klassiker som får sin härliga smak från sojastekt svamp, chilipicklad gurka och sesammarinerade böngroddar. Rätten bjuder både på hetta och hög syra, vilket gör den extra kompatibel med ett Riesling av det sötare slaget.
Glastips!
Riedels vinglas för Riesling har en liten, hög kupa med relativt sluten öppning. Kupan balanserar syran i vinet genom att lyfta fram druvans fruktighet. Av samma anledning passar glaset till röda viner med fin syra och balanserade tanniner, exempelvis Zinfandel och Chianti.
LÄS MERRELATERADE produkter
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips