Sushiskola – Gunkan maki
Kocken Frida Ronge visar hur du lagar sushi hemma! Här delar hon med sig av ett recept på gunkan maki, en typ av nigiri som liknar små krigsskepp.
I den här videon visar Frida Ronge hur du lagar gunkan med gurka. Traditionellt görs gunkan med en oval risboll som lindats in i en bit nori, torkat och rostat sjögräs. Denna uppbyggnad gör att norin snabbt blir fuktig från riset, så vänta inte med att hugga in. Eller så gör du som Frida gjort här och byter ut norin mot tunna skivor av gurka, som redan består av nästan bara vatten.
Gunkan maki uppfanns på sushirestaurangen Ginza Kyubey år 1941, som ligger i Ginza i Tokyo och grundades år 1935. Den här formen gjorde att man kunde använda mjuka, lösa ingredienser i sushi som topping så som uni och rom. Gunkan betyder krigsskepp och rättens namn kommer från formen som liknar just ett sådant. Njut av din gunkan maki innan noribladet blir mjukt och toppingen ramlar av. Frida Ronges recept och instruktioner ser du nedan!
INGREDIENSER
(8 bitar)
Gunkan maki
120 g sushiris (se recept och instruktioner här)
8 ostron
1 gurka
Shisokrasse, eller gräslöksblomma
Pepparrot
Ponzu
Gari - picklad kålrot

Gör så här

Förbered: Hyvla gurkan i långa strimlor. Remsorna som blir över kan du till exempel fylla din futomakirulle med.

Forma riset: Fukta din hand lätt och forma en bit med sushiris till en oval. Gör den lagom stor att kunna ätas i en tugga.

Linda in: Förslut riset med en gurkremsa. Se till att trycka till ordentligt så att gurkan sitter fast.

Repetera: Tryck till riset på din första gunkan maki så att allt sitter fast. Upprepa sedan med resten av riset och gurkan innan det är dags för topping.

Fyll båten: Använd ätpinnar för att placera ostronet ovanpå riset. Det ska finnas nog med plats ovanför riset så att ostronet ligger stabilt i båten.

Skepp ohoj: Toppa ostronet med shisokrasse och riven pepparrot, så är dina gunkan maki färdiga att servera! Tillbehör som ponzusås och inlagd kålrot passar perfekt till.
RELATERade PRODUKTER
LIKNANDE LÄSNING

Sushiskola – Nigiri
Bli en mästare på att laga sushi! I vår sushiskola visar Frida Ronge hur du tillverkar en vegetarisk nigiri-sushi med svamp och zucchini.
Läs mer
Sushiskola – Sushiris
Vill du bli en fena på att göra egen sushi? Här delar kocken Frida Ronge med sig av receptet för att lyckas med det perfekta sushiriset.
Läs mer
Hat trick för Yaxell Zen - Bäst i test, igen!
I år var testpanelen ny men vinnaren densamma! Kockkniven i Yaxells knivserie Zen har utsetts till testvinnare tre år i följd i Aftonbladets knivtest.
Läs mer- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips
- Japansk knivguide