Fyra framgångsrika kockar berättar om sina favoritprylar i köket.
Namn: Jimmi Eriksson
Gör: Vinnare av Årets Kock 2016, gästspelar emellanåt på Lilla Ego.
Om jag vill bli en mästare i köket, vilken pryl ska jag investera i?
– Bra knivar! De kommer att kosta men håller en livstid. Jag gillar Tamahagane och Global, de har bra sortiment. Jag rekommenderar att man köper 2-3 stycken. En kockkniv, en lite mindre filékniv och så en ytterligare som man provar sig fram till, vad man är bekväm med och har behov av.
Hur viktigt är det med bra kokkärl?
– En stabil panna som ger jämn värmefördelning är guld. Jag föredrar Scanpan, de jobbar jag med både hemma och på jobbet, när det kommer till stekpannor är de överlägsna.
Har du något annat ess i prylärmen?
– Det finns många små inköpsknep att göra, men en mandolin är kul. Du kan göra mycket med en sån, och den är liten och lättdiskad i jämförelse med en matberedare.
Vilket har varit ditt största aha-ögonblick bland köksprylarna?
– Jag antar att det är ett vanligt svar, men alla proffskockar värdesätter en bra kniv och en stabil skärbräda. Att använda rätt kniv till rätt sak är ett hantverk,
och det är fantastiskt att lära sig.
Namn: Louise Johansson
Gör: Vinnare av Sveriges Mästerkock 2011, i dag bland annat frilansande kock och kokboksförfattare.
Om jag vill bli en mästare i köket, vilken pryl ska jag investera i?
– Med en halvslö kniv på en skärbräda som halkar omkring är det svårjobbat och det händer lätt olyckor. Så en vass kockkniv och en stabil skärbräda är viktigt. Själv har jag både Global och Global Sai, och en träskärbräda från Zassenhaus.
Finns det något ytterligare som är viktigt för dig?
– En bra kryddkvarn, helst från Zassenhaus. Och en bra stavmixer, det är användbart. Man kan göra så mycket såser, majonnäs, marinader, ja, till och med vispa grädde om det behövs. En Bamix håller i många år, har hög kvalitet och är jättestark.
Vilket har varit ditt största aha-ögonblick bland köksprylarna?
– Knivar, faktiskt. Jag fick min första Globalkniv av pappa när jag var tolv år. En bra kniv gör matlagningen lätt och snabb, och alla vill väl jobba med bra redskap? Även om man inte är yrkeskock gör det att man känner sig proffsig.
Namn: Thomas Sjögren
Gör: Vinnare av Årets Kock 2015, till vardags på Swedish Taste.
Om jag vill bli en mästare i köket, vilken pryl ska jag investera i?
– Egentligen finns det många saker man behöver. Knivar är självklara, men därefter en stabil skärbräda. Gärna tjock, grov och rak som står stadigt. Hemma har jag en från Zassenhaus.
Men knivar är också viktiga?
– Tveklöst! Jag jobbar mycket med långa, smala och flexibla knivar. Filékniven G-19 från Global är en personlig favorit.
Vilka kokkärl föredrar du?
– Rostfria pannor. De är mycket svårare att jobba med än gjutjärn eller teflon, men när du väl får in tekniken är de bättre.
Vilket har varit ditt största aha-ögonblick bland köksprylarna?
– Många. Att upptäcka hur bra puréer man kan göra med en kannmixer! Detsamma gäller en råsaftcentrifug, du får ut så otroligt mycket smak i vätska från till exempel frukt.
Namn: Sandra Mastio
Gör: Vinnare av Sveriges Mästerkock 2015 och nyligen publicerat kokboken “MAT av Mastio”.
Om jag vill bli en mästare i köket, vilken pryl ska jag investera i?
– Känsliga smaklökar! Skämt åsido, knivar – och ett bra rivjärn. Det tar dig så otroligt långt. Du kan riva ner vilken krydda som helst – vitlök, ingefära, kanelstavar, muskotnöt … Efter stavmixern är det vad jag använder mest.
Hur viktigt är det med bra kokkärl?
– Det är viktigt att ha rätt panna till rätt ändamål, och att aldrig ställa dem i diskmaskinen. Använd rätt verktyg också, som trä och plast till non-stick-ytor och hårdare verktyg till de andra. En av mina favoriter är en belagd Scanpan.
Vilket har varit ditt största aha-ögonblick bland köksprylarna?
– Första gången jag fick en riktigt, riktigt bra kniv i min hand. Tomater är en typisk råvara som man lätt sågar itu och jag har en tandad tomatkniv från Global som jag är väldigt förtjust i. Ett gott exempel på hur en bra kniv blir en samarbetspartner som gör matlagningen roligare.