Året som Sveriges Mästerkock
Sandra Mastio vann Sveriges Mästerkock 2015. Hon hade aldrig kunnat föreställa sig hur annorlunda året efteråt skulle bli trots att hon kände och hade pratat mycket med en tidigare vinnare, Jennie Walldén.
Sandra trodde att det bara skulle bli ytterligare en grej i hennes vanliga liv efter att hon vunnit Sveriges Mästerkock. Hon insåg ganska snart att hon inte kunde fortsätta på drömjobbet hon precis hade fått och hon stod inför ett vägskäl där trygghetsnarkomanen i henne sa att hon skulle stanna kvar men äventyraren och matlagerskan i henne sa att hon skulle ta chansen till ett nytt liv.
- Framförallt var det min man som stöttade mig och hjälpte mig att ta beslutet att bli egenföretagare, berättar Sandra, och hon har inte ångrat sig.
Matinspiratör som utmanar
Idag har Sandra många strängar på sin lyra. En gång i veckan syns hon på morgon Tv där hon lagar mat i programdelen Köket och hon föreläser för att inspirera andra till att både våga laga mat men också att våga förändra sitt liv även om det känns läskigt.
- Jag var skiträdd i början. Trots att jag ser självsäker ut och låter kaxig var det riktigt läskigt att söka till Sveriges Mästerkock och sedan gå igenom alla moment. Men kan jag så kan alla, säger hon.
Sandra kallar sig själv för matinspiratör eftersom hon inte är utbildad kock och hon har stor respekt för kockars kunskap. Hon gästspelar gärna på restauranger för att lära sig mer men det är som inspiratör, föreläsare och moderator där hon får prata om mat som hon trivs bäst.
På Stora Måltidsdagen nyligen, där hon var moderator, kände hon sig stolt att kunna bidra med inspiration till alla människor som lagar mat inom den offentliga sektorn och hon säger att det är bra att de blir värdesatta och att de lyfts.
Ny kokbok med tydlig matfilosofi
I början av sin Mästerkockskarriär släppte Sandra en bok som heter Mat av Mastio och nu jobbar hon redan på nästa bok som ska ha en helt annan inriktning. Den kommer att ha ett tydligare koncept och speglar Sandra och hennes matfilosofi som är att man tar det man har. Sandras italienska familj odlar mycket själva och ser till att använda säsongens råvaror. I början av mars var de ute och skördade radicchio, en vintersallad som de sådde i höstas och snart är det dags att börja så bondbönor och annat för nästa säsong.
Nästkommande utmaningar för Sandra är att hon och en vän ska starta en pod som ska sändas en gång i veckan. Tillsammans med André Fasth, som också deltagit i Sveriges Mästerkock, ska hon diskutera deras olika syn på matlagning. Det blir Andrés dynamiska personlighet VS Sandras pretto och folkliga matfilosofi.
I sommar planerar Sandra och hennes man att öppna en Pop-up-pizzeria i sin lilla radhusträdgård.
Liknande läsning
- Senaste inläggen
- Produkttips
- Recept
- Matprofiler
- Inspiration
- Nyheter
- Knivskola
- Stekskola
- Såsskola
- Vinglasskola
- Sushiskola
- Kocktävlingar
- Mässor och event
- Skötselråd
- Knivguide
- Drinktips