Ny vecka, nya möjligheter! Utmana vännerna, familjen och dig själv med en köttfri vecka och bidra till jordens välmående.
För sjätte året i rad är det "World Meat Free Week", ett fenomen som engagerar på global nivå. Uppmana människor runt omkring dig att tänka på hur mycket kött de äter och hur det i längden påverkar oss. Köttindustrin har framförallt en negativ påverkan på miljön, men i för stora mängder även på kroppen.
Du behöver inte äta mindre – bara bättre!
Måndag: Aubergine med granatäpple & tahinisås
Kickstarta den gröna veckan med en medelhavsinspirerad maträtt. Auberginer är proppade med nyttiga vitaminer och innehåller knappt någon kolesterol alls. Tillsammans med granatäpple och tahinisås får du en komplex maträtt med både textur och fräschör.
Förutom att gazpacho är veganskt, fritt från gluten och supergott är det också en perfekt energikälla. Mixa ingredienserna till en slät soppa och fyll kroppen med antioxidanter! Receptet är hämtat från Klara Linds kokbok "Sydamerika – min matpassion".
Från Sydamerika tar vi oss till det gastronomiska himmelriket i öst. Laga en egen japansk donburi efter recept från Frida Ronge. Med shiitakesvampens hälsofördelar blir det en perfekt fortsättning på veckan. Dekorera rätten med ett noriark för att få ytterligare en vitaminkick!
Att halloumi och avokado är kompisar är sedan gammalt. Här får de sällskap av en frasig baguette, flingsalt, honung samt några droppar citron. En rätt som är lika enkel som genial! Du slänger snabbt ihop den när du kommer hem från jobbet.
Långbakad morot med pocherat ägg är en riktig fullträff. Kocken Robert Sandberg vet hur du får fram smakerna och djupet i denna orangea skönhet. Receptet passar utmärkt som förrätt till fredagens finmiddag och kommer garanterat att imponera på gästerna.
Vad passar bättre på frukostbordet än pannkakor? Jo, Tommy Myllymäkis hälsopannkakor! Starta lördagen med dessa pannkakor gjorda på grahamsmjöl och banan. Toppa med frukt och bär så har du en fulländad frukost, brunch eller lunch.
Förgyll söndagen med en mustig svamprisotto. Genom att byta ut hönsbuljongen mot en hemmagjord grönsaksbuljong tar du den gröna veckan i mål. Klappa dig själv på axeln, riv över lite extra parmesan och känn dig stolt över att ha bidragit till en grönare värld.
Var lika snäll mot miljön som mot kocken inom dig. Med bra köksredskap kommer den köttfria veckan inte bara att ge dig god och hälsosam mat, utan också mycket matlagningsglädje. För att kunna förbereda grönsakerna på bästa sätt är en bra skalare, en rejäl grönsakshacka, en stabil skärbräda och en smidig mandolin vägen till framgång.
Fortsätt att behandla råvarorna med den respekt de förtjänar och stek dem i Scanpans CTX-stekpanna, en panna som har vunnit många fina priser. Njut av något gott i glaset medan stekpannan gör jobbet och favoritmusiken smyger i bakgrunden. Riedels O-glas passar perfekt till sommarens alla drinkar. Testa gärna en ny alkoholfri drink en hälsovecka som denna, till exempel hälsodrycken switchel. Med fräscha toner av ingefära och citron fyller den kroppen med energi. Tillvaron kan inte bli bättre – eller grönare!
Med den fräscha smaken från ingefära, som dessutom sägs vara inflammationshämmande, tillsammans med äppelcidervinäger och citron är switchel en riktig boost för kroppen.
Julienne och brunoise är två uttryck som används flitigt i proffsköket. Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, visar hur du bemästrar teknikerna – med rätt knep och knivar.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.