Göteborg kallas ibland för Lilla London men numera borde staden snarare kallas Lilla Tokyo med tanke på alla restauranger som poppar upp som shiitakesvampar i det göteborgska krogträsket.
Det asiatiska fusionköket har vuxit och numera finns många krogar med japanskt på menyn. Influenser från öst har länge varit populära och begreppet inkluderar allt från sashimi till dumplings och nudlar. I Göteborg finns numera fler renodlade japanska restauranger.
Vincent Chung driver restaurangen Ramen-Ya vid Linnéplatsen i Göteborg. Han hade två drömmar varav den ena var att öppna en restaurang med asiatisk snabbmat, vilken han tidigare avklarat, och den andra var att öppna en ramen-krog. Sedan november 2015 är båda drömmarna uppfyllda. Vincent tror att japansk mat har blivit populärt på grund av att människor reser mer och får nya influenser, vilket också avspeglar sig i vilken mat vi tycker är spännande. Han tror också att den japanska maten, som är mycket vällagad från grunden, är här för att stanna. Vincent åkte till Japan i några månader för att lära sig laga ramen på så traditionellt vis som möjligt.
– Olika regioner är kända för sina olika sorters ramen och i Göteborg passar de lite mustigare ramenrätterna som Tonkotsu bäst, säger Vincent.
På Restaurang vRÅ, som är känd för att ta ut svängarna och att blanda den japanska matkulturen med råvaror och influenser från Sverige, var Yaxellambassadören Frida Ronge tidigare kökschef. Hon tror också att den japanska mattrenden kommer från att både kockar och vanliga restauranggäster reser mer till Asien.
– Det finns mycket umami i japansk mat som skandinaver blivit väldigt nyfikna på, säger Frida.
Restaurang Hoze, som endast tar emot förbokade gäster och har ett fåtal platser, bjuder gästerna på en spännande smakupplevelse med svensk-japansk fusion i fokus. José Cerdá på Hoze fokuserar på kvalitet framför kvantitet och många kockar ser fram emot att besöka restaurangen som ligger lite dolt högst uppe i Stigbergsbacken.
I Partille strax utanför Göteborg ligger Hans Japanska Kök. Qi han, eller Han som han kallas, tar endast emot bokningar. Han lovar en upplevelse så nära det traditionella japanska köket du kan komma i Sverige där sushi serveras Omakase – en bit i taget.
– Jag vill inte kompromissa utan servera sushi som den lagas i Japan, säger Qi Han.
Stjärnkocken och Tamahaganeambassadören Stefan Karlsson driver flera restauranger i Göteborg. Den senaste i raden är den asiatiska konceptrestaurangen Toso belägen högst uppe på Avenyn. Där serveras smakrätter i sharing-caringstil med spännande tolkningar av allt från pekinganka till en variant av råbiff. Så knô daj in fast dörra är trång, för här är det änna nå´t på gång!
Sex japanska flirtar i Göteborg
Hoze
Stigbergsliden 17, Göteborg
www.hozerestaurant.com
På Hoze serveras proffssushi i form av Omakase, vilket innebär att kocken bestämmer vad som ska ingå i den kulinariska resan. Stort fokus ligger på bästa råvaror och tillagningssätt.
Ramen-Ya
Linnéplatsen 4, Göteborg
www.ramenya.se
Ramen ya betyder ’Nudelstället’ på japanska, och nudlar är just vad de levererar på Ramen-Ya. De hemgjorda nudlarna serveras i omsorgsfullt tillagade soppor, som under tolv timmar fått sin speciella karaktär och smak.
Toso
Götaplatsen, Göteborg
www.toso.nu
Toso är en modern krog i asiatisk stil med skandinavisk touch. Konceptet inkluderar lite mindre rätter som är tänkta att delas sinsemellan på traditionsenligt vis. Toso har vunnit Bookatable Awards i kategorin Årets bästa asiatiska kök 2015.
Vrå
Drottningtorget 10, Göteborg
www.restaurangvra.se/
vRÅ har valt att arbeta med fisk och skaldjur enbart från Sverige och Nordatlanten som noggrant väljs efter säsong. vRÅ har även ett brett sortiment av saké, japansk öl och vin.
Hans japanska kök
Mellbyvägen 64, Partille
Facebook
Lite av en doldis är Hans japanska kök. Med ett brinnande intresse för japanska smaker lagar Qi han, eller Hans som han kallas, Omakase med fantastiska råvaror. Endast öppet på beställning 072-041 44 20.
Bizen sushi
Lantmannagatan 2, Göteborg
Facebook
Ytterligare en sushirestaurang som ligger lite avsides men som är värt resan. Bizen Sushi är ett tydligt exempel på att man inte ska döma boken efter omslaget, bakom den oansenliga fasaden serveras genuin färsk sushi med fokus på rena japanska smaker.