
Stefan Karlsson
Stefan Karlsson driver restaurangerna SK Mat & Människor, Mr.P, Bar Himmel, TOSO, Vinbaren, Tavolo och Ceno Brasserie i Göteborg. År 2015 tilldelades han en stjärna i Guide Michelin för SK Mat & Människor. Han även fått många andra priser och utmärkelser genom åren. 1995 vann Stefan tävlingen Årets Kock, 2013 utsågs han till Årets Krögare och 2015 blev han invald i Visitas Hall of Fame för "en enastående, exceptionell och bestående insats för branschen".
Redan i unga år bestämde sig Stefan för att bli kock och genom hårt arbete, egna initiativ och en aldrig sinande kärlek till svenska mattraditioner har han lyckats mer än väl. Stefan har rest världen runt för att sprida kunskap om svensk matlagning och under resorna har han hämtat inspiration bland annat från Asien, Österrike, USA, Sydafrika och Medelhavsländerna, vilket även återspeglas i menyerna på hans restauranger. Japan är ett land som Stefan inspireras mycket av – både när det gäller mat och hantverk. Han är ambassadör för det japanska knivvarumärket Tamahagane.
KNIVAR I SAMURAJSTÅL
I Japan väcker ordet ”tamahagane” en glöd hos alla som har ett intresse för knivar. Namnet kommer från det mytomspunna stål som används vid tillverkning av katanasvärd, det vill säga traditionella japanska samurajsvärd. Svärden är uppbygga av en kombination av hårt och mjukt stål, hårt stål i eggen och mjukt, slitstarkt stål i resten av svärdet. Denna unika tillverkningsmetod har levt vidare i generationer och ligger idag till grund för tillverkningen av Tamahaganes knivar.
Läs mer

Quality time med Stefan Karlsson
Stefan Karlsson har en förkärlek till Japan. Tillsammans reser vi till staden Tsubame, där vi får ta del av tillverkningen av Tamahaganes knivar.
Läs mer
HALSTRAD BURFÅNGAD HAVSKRÄFTA
Stefan delar med sig av ett recept på halstrad, burfångad havskräfta med jordärtskocka och skummig kräftsås. En riktig succé till förrätt!
Läs mer
COQ AU VIN SUÉDOISE
Coq au vin är en gryta som har sitt ursprung i 1500-talets Frankrike. Här får du ta del av Stefans tolkning av denna rustika klassiker.
Läs mer