Presenteras av:
Ute är det nya inne – i alla fall när det gäller matlagning. Fler och fler söker upp skogar, parker och sjöar för en lunch i det fria. Men vilket är det bästa utflyktsreceptet och vad bör alltid finnas i packningen? Det har vi låtit proffskocken och friluftsentusiasten Frida Ronge svara på.
Frida Ronge sätter upp eldstaden med van hand. Några grova vedträn i botten. Därefter bygger hon på med riskvistar och stickor av tändved. Hon tar fram en bit björknäver, tänder på och stoppar in den mellan kvistarna. Det sprakar till.
– Näver är bra för att få igång elden, förklarar Frida samtidigt som hon börjar plocka fram råvaror ur picknickkorgen.
Först på dagens meny står den japanska kålpannkakan okonomiyaki. Det är egentligen inget oväntat recept från Frida, eftersom nordisk-japansk matlagning är hennes signum. Däremot är det ovant att se henne laga rätten i den här miljön. Allt som oftast möter vi Frida på hennes restauranger TAK och UNN i Stockholm, eller möjligtvis i köket på Nyhetsmorgon.
Just nu känns pulsen i Stockholm långt borta. Vi befinner oss vid Finnsjön utanför Göteborg, inte långt ifrån Fridas föräldrahem. Frida berättar att hon var med i scouterna som barn och att det var här i skogarna som hon först fick smak för att laga mat utomhus. Att hon fått en nytändning för intresset beror mycket på att det får henne att varva ner.
– Under en period i mitt liv fokuserade jag bara på jobb och karriär. Välmående hamnade sekundärt. När jag försökte hitta tillbaka till det som jag mår bra av blev naturen mitt första val, berättar hon.
Frida är inte ensam om att använda naturen som tillflyktsort. Pandemin har bidragit till att ute, mer än någonsin, har blivit en fristad för kropp och själ. Vi vinterbadar, ger oss ut på vandring och arrangerar picknickar i ur och skur. Handelns Utredningsinstitut var inne på samma spår, när de utsåg stormköket till Årets julklapp 2020.
Den enklaste formen av uteätande är att ta med sig fika på promenaden. Det behöver inte vara så komplicerat. En termos med varm dryck och något gott till det. Fridas favorit är matcha-latte med färsk vaniljstång, som hon brygger på stormkök.
– Det här gör jag ofta med mina kompisar. I stället för att köpa med halvkasst kaffe. För att upplevelsen blir så sjukt mycket härligare, säger Frida.
Hon häller varsamt upp teet, ringlar över honung och låter oss smaka varsin rykande kopp. Frida har rätt. Det här slår en köpekaffe alla dagar i veckan. Brytningen mellan beskan från matcha-teet och det söta från honungen och vaniljen är helt ljuvlig. En perfekt match för smaklökarna.
Kålpannkakan och matcha-teet är två återkommande recept för Frida. Ingredienserna finns ofta hemma i hennes skafferi, vilket gör dem till givna go-to-rätter. Pannkakan kan verka komplicerad, men Frida menar att det är enkelt att anpassa receptet för utflykt. Allt du behöver göra är att blanda smeten i förväg, hälla upp i en termos och stuva ner den i ryggsäcken.
– Jag tycker att det är så värt att laga ordentliga rätter ute i skogen. Inte bara grillkorv och bröd. Gör du en kålpannkaka blir det ju en maxad rätt som tillfredsställer alla sinnen, menar hon.
För en proffskock som Frida finns det något befriande med att laga mat utan millimeterprecision. I naturen går det inte att ha samma kontroll över matlagningen som i restaurangköket. Här har yttre faktorer, såsom väder och värmekälla, stor påverkan över vad som slutligen hamnar på tallriken. Frida menar också att hon är mer i nuet när hon lagar mat över öppen eld eller på stormkök.
– Njutningen för mig här är att jag släpper garden. Och att jag känner allting mycket mer, säger hon.
I sin nysläppta kokbok Food retreat bjuder Frida på en mängd recept som passar att laga ute, däribland pannkakan och teet. Men enligt Frida är det ingen renodlad utekokbok. ”Retreat” är i det här fallet en sinnlig plats, snarare än en fysisk. Med sina recept vill hon inspirera till ett större välmående i vardagen.
Under åren som kock har Frida insett att maten är hennes medicin för att må bra. Det har bland annat lett till en kost med mer grönsaker och mindre kött, socker och gluten. Men också till ett ökat intresse för var maten kommer ifrån och hur den kan bli mer klimatsmart. Idag är hon engagerad i både Hungerprojektet och MSC, där hon sprider kunskap om hållbar matkonsumtion respektive hållbart fiske.
– När jag började arbeta som kock värdesatte jag främst kvaliteten på råvaran – smak, textur och utseende. Idag tycker jag att det är lika viktigt att veta att råvaran kommer från ett hållbart ställe på planeten för att maten ska smaka gott, menar Frida.
Som fiskhandlardotter klappar Fridas hjärta lite extra just för fisk. Hemma i Stockholm lagar hon ofta rätter med rå fisk i fokus, såsom sushi eller sashimi. Men på dagens utflykt vid Finnsjön väljer hon i stället att göra fisk i foliepaket över elden.
Frida öppnar försiktigt upp aluminiumfolien. Inuti paketet ligger en fin bit skreitorsk sida vid sida med potatis, körsbärstomater, fänkål och schalottenlök. En lakritslik doft från fänkålen når oss. Nu är middagen nära. Frida häller i en rejäl skvätt vitt vin som torsken får simma i under de sista minuterna.
– Det här receptet är klockrent. Egentligen kan du göra allt grundarbete hemma och bara avsluta med vinet på plats, säger Frida och tar av paketet från elden.
Det är något visst med att äta och tillaga mat ute i naturen. Oavsett om du vandrar långt in i skogen eller bereder middagen i närmsta park, så gör den friska luften att smakerna och upplevelsen av maten förstärks. Mat smakar bäst utomhus, brukar det heta. Det kanske låter klyschigt? Men efter den här dagen är vi helt övertygade om att det är sant.
Fridas packlista
Fridas tips är att alltid ha det viktigaste – tändstickor, salt, peppar och olja – packat inuti stormköket. Sesamfrön, chilipeppar och andra torrvaror kan du förvara i flaskor i en necessär. På så vis är de enkla att hålla reda på. Slutligen har en vass kniv sin givna plats i ryggsäcken. Se bara till att packa den i ett säkert fodral, så att den inte smiter.