Presenteras av:
2018 var ett stort år för Jonas Junge. Först vann han bartender-NM, sedan startade han och sambon Anna Maria en egen cocktailbar. Vi träffade Jonas bakom bardisken – och fick chansen att smaka på några av hans bästa drinkar.
I december 2018 öppnade Jonas Junge och sambon Anna Maria Thoresen baren Dæl på Rodeløkka i Oslo. Paret, som är i 30-årsåldern, har totalt mer än 15 års erfarenhet av att arbeta i en bar. Jonas har bland annat vunnit bartender-NM och med sig i bagaget har han även erfarenhet från barerna nr. 19 och Pjoltergeist. Det är med andra ord inte så konstigt att Dæl snabbt har blivit ett namn på Oslos barscen. Här kan du njuta av naturvin, traditionellt vin, klassiska och nya cocktails i härlig miljö med snygga Riedelglas.
Jonas, hur kommer det sig att du valde att bli bartender?
– Först och främst var det för att tjäna extra pengar vid sidan om studierna. Men så småningom upptäckte jag att det var roligare att läsa om sprit istället för att läsa i skolan. Då insåg jag att det var det här jag skulle göra.
Vilken drink tycker du är den roligaste att göra?
– Det behöver inte vara en speciell drink. Jag tycker det är kul när det kommer gäster som kanske vet vad de vill ha, men som även är öppna för att testa något nytt.
Du har gjort elva drinkar till oss idag, är det någon av dem som är din favoritdrink?
– Jag tycker mycket om sprittunga drinkar, t. ex. Old Fashioned och Negroni. Eller en klassisk Daiquiri – den är också väldigt god.
Kan man säga att dina drinkar har en speciell stil?
– Det är svårt att definiera stil inom bartenderyrket. För mig är egentligen smak och balans det viktigaste.
Hur ser du på hållbarhet och miljötänk?
– Det är självklart viktigt. Vi försöker jobba lokalt och med ett mindre antal grossister till exempel.
Vad tror du om framtiden, finns det några speciella trender du tror kommer?
– Nu är det ju väldigt inne med "NoLo" (No/Low Alcohol) ... Men jag vet inte, jag känner att det på något sätt blir mer som en självuppfyllande profetia. Egentligen tror jag att att god smak och närproducerat är framtiden.
När vi pratar om NoLo-trenden, är det något du vill jobba mot?
– Jag har ju alltid ett NoLo-erbjudande. Men jag känner inte att det är något jag måste fronta.
JONAS TOLKNINGAR AV KÄNDA COCKTAILS
Riedel Drink Specific
Välj ett riktigt glas till en riktig cocktail! Riedel var först i världen med att designa vinglas med druvspecifika kupor. Med sin nya glasserie har de tagit dryckeskunskapen ett steg längre. Drink Specific är världens första serie med drinkspecifika glas.
Vill du veta mer om glasserien?
Läs mer