Daniel Räms och Tom Sjöstedt är två kockar som har vad som krävs för att bli Årets Kock. Båda innehar titeln sedan 2013 respektive 2008 men det visar sig att de även vet hur de ska få andra att lyckas i tävlingen.
Tom och Daniel driver den hyllade kvarterskrogen Lilla Ego i Stockholm. Namnet kommer från låten ”Stoppa mig juni (lilla ego)” från bandet Kent som är Tom Sjöstedts favoritband. Maten på krogen ligger helt rätt i tiden med fokus på grönsaker och därefter läggs proteinerna till. När vi kommer dit är krogen fullsatt som vanligt, trots att det inte går att boka bord. Ibland blir det till och med kö på utsidan. Vi får de bästa platserna i baren med utsikt över köket och ser hur samspelta kockarna är bakom luckan.
För första gången i historien är tre kockar från en och samma restaurang i finalen av Årets Kock. Från Lilla Ego är det Jimmi Eriksson, Jonathan Kasche och Manfred Nilsson som ska tävla.
Hur kommer det sig att tre kockar från Lilla Ego har hamnat i finalen?
Kockarna är överens om att det är många faktorer som har lett till att tre personer från samma krog är i finalen.
- Restaurangen är närvarande med bra mat, kreativa idéer och tankar och vi får värdefull feedback från Tom och Daniel, säger Jimmi som har deltagit i Årets Kock tidigare men utan att ta sig till final.
- En del beror nog på att de kockar som är tävlingsintresserade söker sig till Lilla Ego, berättar Manfred. Jag sökte mig hit på min praktik och under den tiden tävlade Marcus, Jimmi och Anders och Markus tog sig till finalen i Årets Kock. Jag följde deras resa vilket gjorde att jag själv blev sugen på att tävla, fortsätter han.
– Det är en styrka att vara tillsammans och det blir lättare att gå in och träna ett extra pass när man vet att man har en kollega som också står i köket och tränar, säger Jonathan. Vi stöttar varandra helt enkelt, men nu när det är final är det självklart var man för sig, fortsätter Jonathan.
En annan anledning kan vara att Tom och Daniel gärna ser att de som vill tävla gör det, men då gäller det också att man satsar stenhårt och är motiverad.
– Vi går inte in och säger hur kockarna ska göra, säger Tom. Han är noga med att poängtera att det är killarna själva som tävlar och att det är deras rätter med inspiration ifrån krogen som har tagit dem till finalen. Självklart har Tom och Daniel funnits där för att stötta och ge råd men det är på kockens egen begäran.
Behöver man då vara lite ego för att ta sig till finalen?
Det är ju en individuell tävlingsform så lite ego måste man nog vara, håller alla tre med om.
– När du tävlar är du ju själv men vi är ödmjuka mot varandra och på krogen är vi som en stor familj, säger Jimmi och Manfred och Jonathan håller med.
Alla tre är också eniga om att om de inte vinner detta året kommer de att satsa igen – minst två av dem kommer att få göra det Vi får se vilka.
Tre snabba:
Manfred Nilsson:
Vem är det största egot av er tre?
Jonathan
Vilken kökspryl klarar du dig inte utan?
Mina Tamahaganeknivar
Vad äter du när ingen ser/vad har du för "skämsmat"?
Korv med bröd
Jonathan Kasche:
Vem är det största egot av er tre?
Okej jag säger väl också Jonathan
Vilket redskap kan du inte vara utan i köket?
Mina Tamahaganeknivar
Vad äter du när ingen ser/vad har du för "skämsmat"?
Operakällarens färdigmat
Jimmi Eriksson:
Vem är det största egot av er tre?
Jonathan
Vilket redskap kan du inte vara utan i köket?
Mina Globalknivar
Vad äter du när ingen ser/vad har du för "skämsmat"?
Varma mackor