Marie Skogström är kanske mest känd hos gemene man som vinnaren av Kanal 5:s program Dessertmästarna 2013 och förra året tog hon sig till semifinal i Årets Konditor men meritlistan är betydligt längre än så.
Marie Skogström är kanske mest känd hos gemene man som vinnaren av Kanal 5:s program Dessertmästarna 2013 och förra året tog hon sig till semifinal i Årets Konditor men meritlistan är betydligt längre än så.
Från PM & Vänner i Växjö till stjärnkrogar i London klättrade hon den tuffa vägen upp till chokladtillverkning på NK i Stockholm och vidare till Petri Pumpa. Tävlingar som Coupe Dessert och Wilhelmina har genererat både första- och andraplatser. Idag driver hon Mat & Vin Slottsparken i Malmö tillsammans med maken Peter J. Skogström som är Årets Kock 2006 och vinnaren i Kockarnas Kamp 2015.
Marie har tagit sig till semifinal i Årets Kock två gånger och i år är hon konferencier i samma tävling. Hon blev dessutom vinnare av Karin Franssons mentorpris 2015 som delas ut av Årets Kockföreningen. Ett pris som syftar på att belöna mentorer som i sitt arbete bidragit till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar.
Det efterlyses fler kvinnor i restaurangkök och i kocktävlingar. Hur ser du att den utvecklingen ska sker framöver?
– Att skapa bra nätverk med ambitiösa, duktiga och drivna förebilder kan vara ett sätt. Kontakterna inom nätverket kan hjälpa unga människor att enklare få komma till nya praktikplatser och arbetsplatser som de kanske inta haft möjlighet till annars. Hur man göra branschen mer attraktiv för kvinnor är svårt att svara på. Marie tycker att det senaste decenniet har kvinnor lyfts fram mer i media och synts mer vilket sporrar andra. Men fortfarande idag 2016 krävs det ett jävlanamma, lite vassa armbågar, envishet och en stor skopa av arbetsvilja för att komma dit killarna är, fortsätter Marie.
Marie har många järn i elden och när hon inte lagar mat eller bakar så är hon ute och håller föreläsningar och kurser. Hon älskar sitt jobb och tycker jobb och fritid går ihop, att det är en livsstil mer än ett arbete och att det är det som gör att hon hinner med så mycket som hon gör.
Vad vet de flesta inte om dig?
– Jag har ridit och tävlat med hästar under hela min uppväxt. Men Fälttävlan var min passion och under en period tillhörde vi eliten i Sverige. Fälttävlan är ridsportens “motorrace” där tävlar man i alla grenar -dressyr, hoppning samt terrängritt ( hoppning i naturen över fasta hinder.)
Att Marie är en tävlingsmänniska vet de som känner henne. Hon är yngst av tre systrar och hon började tävla i ridsport från en tidig ålder tillsammans med systrarna.
Marie och hennes systrar är uppvuxna på en gård där föräldrarna födde upp köttdjur och grisar. Deras mamma bakade allt själv och Marie minns att hon tyckte det var tråkigt att aldrig få den där köpta kakan eller brödet. Hennes mamma gjorde till och med eget ”Bregott” , något Marie upplevde som väldigt pinsamt som barn men idag är det sådant hon värdesätter och förmodligen var det där hennes intresse för matlagning och bakning började.
Tre snabba
Konditor eller kock? Restaurangkonditor - kan inte välja.
Viktigaste redskapet när du jobbar? Vass kniv och slickepott.
Bästa bakverket? ”Ett lyckat bak gör dig lycklig”, så det kan vara vilket som.