Redan som ung intresserade sig Thomas Sjögren för matlagning och han har arbetat hårt för att bli ett namn i branschen. 2015 vann han Årets Kock och nu är det första året med den hedersamma titeln fullbordat.
I oktober åkte Thomas på vinnarresan till Mexiko som är det matland han helst av allt ville resa till. Han besökte matmarknader och upptäckte råvaror han aldrig tidigare sett. Han har träffat många intressanta människor men framförallt ätit massor av inspirerande mat om än ibland lite konstig, som Tortilla con escamoles – myrägg i ljummen avokadoröra.
Vad har året som Årets Kock givit dig?
– Det är självklart ett bra steg i karriären men det har också givit mig många möjligheter till att göra egna projekt. Jag har bland annat gjort en del välgörenhetsmiddagar. Läkare Utan Gränser, Östersjölaxen, Hungry Heart och Diabetesförbundet är några jag jobbat med och dragit in över 250 000kr till. Min bror har diabetes och det känns bra att kunna använda sin titel för att göra något gott. Sen har jag träffat många nya människor och fått bra kontakter i branschen.
Viktigaste redskapet i köket?
– Jag tycker det är viktigt med en stabil skärbräda och självklart en vass kniv.
Sundqvist är stolta leverantörer till Årets Kock och glada över att vara en del i det viktiga arbetet som Föreningen Årets Kock gör för att utveckla och inspirera kockar över hela Sverige. Sedan 1983 har de tillsammans med Gastronomiska Akademien och många leverantörer inom matbranschen utvecklat svensk gastronomi och satt Sverige på kartan som ett matland att räkna med. Våra svenska kockar reser runt i världen gör gästspel och lyfter svensk matlagningskultur samtidigt som turister kommer hit för att inspireras av den svenska gastronomin på plats. Det är vi på Sundqvist stolta över att vara en del av.
Notisen är hämtad ur nummer 1-2016 av Sundqvists magalog STEEL.