Han är tittarfavoriten som tog hem titeln Sveriges Mästerkock 2022. Vi har träffat den unga talangen Adam Thulin och pratat mat, kokböcker och framtidsplaner.
Stort grattis till titeln Sveriges Mästerkock 2022! Hur kändes det att gå hela vägen och ta hem segern?
– Att vinna Sveriges mästerkock är verkligen en dröm som går i uppfyllelse. När jag klev in första dagen på audition så kunde jag aldrig tänka mig att jag skulle gå hela vägen – jag var då väldigt osäker. Men under tävlingens gång fick jag mer självförtroende. Och att sen vinna var helt fantastiskt.
Vilka lärdomar tar du med dig från programmet?
– Jag tar med mig ganska många lärdomar från programmet. Både tekniska matlagningsgrejer – som att smaka av mycket – och sedan att tankemässigt planera matlagningen. Och att ha ett lugn.
Men om vi tar det från början – hur började du att laga mat?
– Jag började när jag var ganska ung, ungefär när jag var 6 år. Sedan har det (intresset) alltid funnits inom familjen och vi har respekterat matlagning och planerat middagar ihop. Så det var där det började.
Var hittar du din matlagningsinspiration?!
– Från kockar som jag ser upp till, kokböcker och sociala medier. Och mig själv – från vad jag lagat tidigare, vad jag tycker är gott och så vidare.
Vilken är din paradrätt?
– Paradrätt, det är en svår fråga. Det varierar ganska mycket. Det beror mycket på säsong – jag tycker om att laga mat utifrån råvaror som är i säsong. Men om jag ska välja en kategori så skulle jag välja pasta, det är fantastiskt roligt att laga och blir oftast väldigt gott.
Vilka är dina tre favoritredskap i köket?
– Om jag måste välja tre redskap blir det en bra kniv, en sked och en bra stekpanna. Det är mina favoriter!
Recepttips!
Testa Adams läckra aguachile med scampi, avocado, gurka och jalapeño! Aguachile som betyder "chilivatten", är en mexikansk soppa som bjuder på såväl fantastisk smak som hetta och kyla.
En del av vinsten var att du fick släppa en kokbok – berätta om den?
– Att få släppa sin egen kokbok är en helt fantastisk känsla. Jag bollade många idéer med Bonnier och vi kom fram till att vi ville ha en folklig bok som passar så många som möjligt. Boken är baserad på mellanrätter och det är något som jag tycker om att laga och att äta.
Vad har du för planer framöver?
– Jag har en del planer framöver. Jag vill utvecklas matlagningsmässigt som kock och fortsätta vara nyfiken. Få en större bredd.
Till sist – vem är din drömgäst att få bjuda på middag?
– Om jag skulle få välja fritt så skulle jag ta min farfar Per. Jag fick aldrig träffa honom men det skulle vara otroligt roligt att få ha en fantastisk middag ihop.
Idag är det stekhett med mat på YouTube. Men för Filip Poon har det varit det länge. Det var på YouTube som hans intresse för matlagning först väcktes.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.