Missa inte Årets Rätt 2021! Det är en svensk variant på pokébowl med ingredienser som kyckling, matvete, spetskål och rödbetor. Bakom receptet står Årets Kock-vinnaren Ludwig Tjörnemo.
För tredje året i rad har vinnaren av Årets Kock fått i uppdrag att ta fram en ny svensk matklassiker. Årets Rätt ska både spegla sin samtid och kockens egen matlagningsfilosofi. Den ska kunna serveras hemma och på restaurang, vara klimatsmart och lagad på lättillgängliga råvaror. Resultatet? Årets Rätt 2021 är en hälsosam bowl med kyckling och grönsaker som går att variera efter säsong.
– Jag hoppas att denna rätt kommer att bli en favoriträtt både hemma i köken och på restaurangerna, säger Ludwig om sin bowl.
Den 18 mars serveras Årets Rätt på fyra olika ställen. Välj mellan Årets Kocks foodtruck på Odenplan och Portal i Stockholm, Långbro Värdshus i Älvsjö eller At Park i Göteborg. Du kan också laga rätten själv enligt receptet nedan.
INGREDIENSER
(4 portioner)
Bas
1 dl gula ärtor
1 dl matvete
0,5 dl solroskärnor
1 dl olja
50 g örter (persilja, ramslök eller gräslök)
1 st citron
Salt och peppar
Protein
4 st kycklinglårfilér
Olja
Fänkålsfrön
Salt
Sås
200 g krasse
3 dl crème fraiche
Grönt
1 st kålrabbi
0,5 dl ättika
1 dl socker
1 dl vatten
2 st lökar
300 g svamp
300 g rödbetor
Olja
Smör
0,5 st spetskålshuvud
50 g krasse
Topping
4 msk mandlar, rostade
50 g lagrad ost
Chiliflakes
Gör så här
Koka matvetekorn och ärtor i lättsaltat vatten tills de blir mjuka. Rosta solrosfrön i ugnen på 150 grader, ca 8 min. Mixa olja, örter och citronskal till en slät blandning. Blanda sedan ihop allt och använd som bas i bowlen.
Värm olja i en stekpanna. Stek kycklingen på hög värme tills den får fin färg. Krydda med malda fänkålsfrön och salt. Fortsätt baka kycklingen i ugnen på 150 grader. Ta ut kycklingen när kärntemperaturen når 65 grader och låt den efterstekas på folie. Kycklingen är klar vid +72 grader.
Mixa krasse med crème fraiche och smaksätt med salt.
Hyvla kålrabbin i tunna skivor. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg i kålrabbin och låt svalna. Skala samt dela löken och rödbetorna i mindre bitar. Tillsätt salt och olja och rosta dem i ugnen på 180 grader tills de har mjuknat. Skär svampen och stek i smör tills den får fin färg. Avsluta med salt. Plocka av bladen från spetskålen och blanchera i saltat vatten, ca 4 min. Skär sedan ner bladen och blanda med krasse.
Hacka mandeln och blanda med chiliflakes.
Bygg upp rätten enligt bild. Avsluta med att riva över ost och toppa med nötblandningen.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.