Presenteras av:
Framtidens matkreatörer finns på YouTube. Allt fler kockar, kokboksförfattare och ”foodies” sällar sig till skaran som startar egen matkanal. Benrinerambassadören Filip Poon är en av dem.
Tips, trix och tekniker. Food challenges och fusionrecept. Idag är det stekhett med matlagning på YouTube. Men för matkreatören Filip Poon har det varit det länge. Det var faktiskt på YouTube som hans intresse för matlagning väcktes, när han i tidiga tonåren började titta på klipp av legendarerna Gordon Ramsay och Jamie Oliver.
– Jag kunde sitta timvis på kvällarna och kolla. Mest för inspiration. På den tiden lagade jag ingen egen mat, utom möjligtvis snabbnudlar, skrattar Filip.
Att Filip fastnade för YouTube beror mycket på formatet. Eftersom han är dyslektiker har han enklare att ta till sig instruktioner via videoklipp än recept i en kokbok. Filip menar att en annan fördel med videoklipp är att du får se tekniken bakom alla moment, inte bara en bild på slutresultatet.
– För mig är video mer givande. Ta exemplet när du ska steka kött. I receptet står det: ”stek köttet tills det får fin färg”. Vad är fin färg? I en video ser du exakt vilken färg det är kocken vill åt, säger han.
Och att plöja matlagningsklipp visade sig bli ett framgångsrikt recept för Filip. När han fått lite kött på benen började han experimentera hemma i föräldrarnas kök, vilket så småningom ledde till ansvar för veckans matsedel. Som 19-åring kvalade han in till Sveriges Mästerkock – resten är historia.
Filip tog snabbspåret in i matlagningsbranschen utan att gå en traditionell kockutbildning. Med facit i hand tror han att det har gynnat honom, på så vis att det har gjort honom mer fri i sin matlagning. Han har inte lärt sig ”rätt” sätt att laga exempelvis en brunsås. I stället har han hämtat inspiration från olika håll, för att kunna göra sin egen tolkning.
– På YouTube är inget hugget i sten. Det finns många sätt som är rätt. I Sverige gör man kanske på ett sätt. Men i England eller Amerika gör man på ett annat, förklarar Filip.
Ja, YouTube är något av en global receptbank. Här hittar du rätter från USA till Japan – och fusionvarianter där köken blandas. Det finns inget som heter ”för många kockar". I alla fall inte om du frågar Filip. Sedan några år tillbaka driver han en egen matkanal och han ser gärna att fler vågar följa hans fotspår.
– Gillar du att laga mat? Sätt på en kamera och dela med dig! Det behövs fler kreatörer där ute. Ju fler vi blir, desto roligare har vi på YouTube, säger han.
I skrivande stund har Filip 127 000 prenumeranter på sin YouTube-kanal. Han spelar in videoklippen, mellan två och tre i veckan, hemma i sin etta i Stockholm. Målet med kanalen är att inspirera till mer kreativitet i köket. Filip menar att de flesta av oss är rutinmänniskor och behöver en knuff för att våga testa nya ingredienser eller recept. Hur kan då detta se ut i praktiken? Scrolla vidare så får du se! Här nedan bjuder nämligen Filip på två recept, där han har använt framtidens råvaror som grund.
En råvara som är relativt ny i Sverige är den klimatsmarta malfisken clarias. Filip har gjort en tempurafriterad variant, där fisken serveras tillsammans med en grön koriandermajonnäs.
Till receptet
Sugen på en matig risotto? Gör som Filip och byt ut riset mot nakenhavre. Nakenhavre är ett kulturspannmål som innehåller mer energi än vanligt havre och som dessutom har en fylligare smak.
Till receptet