Hon bytte livet som speltestare i Madrid för en tv-studio i Sverige. Allt för att satsa helhjärtat på matlagningen, och det lönade sig. Sofia Henriksson stod i april 2020 som den senaste vinnaren av Sveriges Mästerkock.
Sundqvist har som tradition att bjuda in vinnaren från varje säsong av programmet Sveriges Mästerkock, och den här gången blev det alltså Sofia Henriksson. Sofia är uppvuxen i Stockholm men har bott lite överallt i landet. Senast var det dock som speltestare i Madrid som var hennes vardag, och den resglada Sofia har varit på de flesta kontinenter. Matlagningen har varit med henne hela livet, bland annat under hennes tid som journalist med fokus på mat och bakning.
Hur började du att laga mat?
– Jag har alltid lagat mat, hela mitt liv. Jag är uppväxt med både mina föräldrar som lagat mycket mat och mina mor- och farföräldrar, så det har varit en självklar del att man står i köket. Att man helt enkelt samlas och umgås kring maten.
Tidigare bloggade du om sötsaker, vad är det roligaste du vet att baka?
– Jag älskar verkligen att baka och det går ganska brett. Det kan vara allt ifrån ett surdegsbröd till en cupcake eller bara traditionella sju sorters kakor som kolasnitt. Men jag tror att får jag göra en riktigt god dessert där jag har många olika komponenter, temperaturer och konsistenser – det är nog min favorit i så fall måste jag säga.
Beslutet att söka till Sveriges Mästerkock var väldigt impulsivt för Sofia. Hon hade följt tidigare säsonger från både Sverige och andra länder, men det var en annons i Instagram-flödet som till slut fick Sofia att tänka att det skulle vara något för henne. Hon spelade in ett klipp på en minut och skickade in det, sedan glömde hon bort det. Det var inte förens fyra månader senare när de ringde upp henne för att göra en första intervju som verkligheten kom ikapp henne. Sedan rullade det minst sagt på bra!
Vilka lärdomar har du tagit med dig från programmet?
– Jag lärde mig otroligt mycket under programmet. Dels om mat, om vad jag kunde laga som jag inte ens visste om att jag kunde laga för att jag pushades utanför min comfort zone. Men jag har också lärt mig väldigt mycket om mig själv. Att hantera den pressen och stressen och lära känna nya människor. Samt att förstå att man har en sådan passion för någonting, det tycker jag att man har lärt sig mycket om.
Hur kändes det att vinna till slut?
– Jag minns ingenting från själva finalen. Från när jag fick reda på att jag vinner Sveriges Mästerkock så är det bara total black-out. Jag var så otroligt nervös. Jag vet att det var Leif som pratade, men jag minns inte att han säger mitt namn och jag minns inte att alla som tittar på, alla tidigare deltagare, springer fram. Jag kan fortfarande titta på den där scenen och inte förstå att det har hänt på riktigt.
Berätta om kokboken du släppt!
– Min kokbok heter Always Hungry och den handlar egentligen om min matresa. Jag älskar att resa och jag älskar att kombinera mat med att resa. Överallt jag reser så försöker jag alltid att lära känna människor eller kockar när jag är på restaurang och börja fråga hur man lagar olika rätter. Det är också en grej, att gå på matturer eller guidade turer i en stad, genom olika råvaror och sätt och tillaga råvarorna på. Så egentligen är alla recept från olika länder där jag har lärt mig de recepten, så det finns alltid en story bakom varje recept och hur jag lärde mig det.
Vilka redskap har du alltid med dig när du lagar mat?
– Jag tycker att matlagning är en materialsport, brukar jag alltid säga. Det går att laga mycket med få redskap, men har man en riktigt bra kniv och bra material så går det att göra ännu bättre grejer. Det är tyvärr så samtidigt som det kanske inte är så mycket tyvärr, för det passar ju mig. Jag är en sådan som verkligen har samlat på mig hela mitt liv. När jag var tolv år så önskade jag mig kastruller i julklapp för att jag ville ha de roligaste som jag tyckte om eller hade spanat in. Så jag tycker en bra kniv och sådär klyschigt nog en smaksked, man måste smaka av maten och utan det så kommer man ingen vart. Och sedan en mandolin, det klarar jag mig inte heller utan!
Recepttips!
Testa ett av Sofias recept från boken Always Hungry! Dessa vegetariska dumplings med svamp är lagade med inspiration från Kina. Rätten är planerad för fyra förrätter, men Sofia tipsar om att de är lika goda att laga fler av som en varmrätt.
Det sägs att den går att använda till allt, om du väl lyckas bemästra den. Upptäck den japanska Kiritsukeknivens arv och varför den bör ha en självklar plats i köket hos den knivintresserade.
Paul Svensson och Tareq Taylors vision om en kombinerad restaurang och lanthandel med fokus på hållbar konsumtion och närodlade råvaror har blivit verklighet i Paul Taylor Lanthandel.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.