Nyfiken på att veta mer om Mästerkocken Christin Kashou? Vi har träffat Christin och snackat tävling, matfilosofi och framtidsplaner. Missa inte vår vinnarintervju!
Den elfte säsongen av Sveriges Mästerkock är avgjord. I år stod finalen mellan de unga talangerna Christin Kashou och Ayla Canpunar, där Christin till sist gick vinnande ur striden. Under säsongen har Christin presenterats som jurist för TV-tittarna, men nu vill hon satsa fullt ut på matlagning. Som ett första steg har hon släppt kokboken "Mina asiatiska favoritrecept".
Stort grattis till titeln Sveriges Mästerkock 2021! Berätta, hur kändes det att kamma hem segern?
Att få bli vinnare av Sveriges Mästerkock 2021 – det var faktiskt ofattbart. Det hade jag aldrig någonsin räknat med. Mitt mål var att ta mig till Gävle och få det där förklädet på mig. Allt därefter var egentligen bara en bonus, inklusive vinsten.
Om vi spolar tillbaka bandet lite – när och hur började din matlagningsresa?
– Min matlagningsresa började egentligen i tonåren, när jag besökte Kina tillsammans med min pappa och på så vis fick upp ögonen för det asiatiska köket. Eftersom mina föräldrar kommer från Palestina blev det mycket Mellanösternmat hemma. Det var inte tal om att mamma skulle ställa sig och laga asiatiskt, utan det fick jag göra på egen hand. Så då ställde jag mig i köket och började experimentera.
Varifrån får du din matlagningsinspiration?
– Främst från restaurangbesök. Jag älskar att gå ut och äta på nya restauranger och prova olika sorters mat. Numera finns ju också mycket att hämta från sociala medier. Till kanaler som Instagram och YouTube vänder jag mig för att hitta personer som är specialiserade på viss typ av mat – kanske ramen, dumplings eller något annat som jag känner för att nörda in mig på.
Du har släppt en kokbok – berätta om den!
– Min kokbok heter ”Mina asiatiska favoritrecept”. Kokboken består av ganska enkla recept som hjälper gemene man att få in asiatiska smaker i vardagsmaten. Varken recepten eller råvarorna som används är särskilt komplicerade eller svåra att få tag i, utan jag har verkligen försökt hålla det simpelt – och tillgängligt för alla vardagskockar.
Massor av goda recept har du samlat. Om du måste utse en paradrätt, vilken är din?
– Jag skulle nog vilja säga att min paradrätt är ramen. Ramen tycker jag är väldigt kul att laga, då det är en rätt som går att göra i så många olika variationer.
Om vi går över till köksredskap istället – vilka är dina tre favoriter hemma i köket?
– Först och främst en riktigt bra kniv. Det är viktigt. Det är något jag alltid tar med mig till andra, om jag till exempel ska laga mat hemma hos vänner. Jag uppskattar även riktigt bra stekpannor, då de gör matlagningen så mycket lättare. Sedan jobbar jag mycket med tänger – det tycker jag verkligen om. Där har du mina tre redskap som jag alltid måste ha eller som jag tar med mig, om jag ska på äventyr någonstans.
Sist men inte minst, framtiden. Hur ser du på den? Har du lagt juridiken på hyllan?
– Ja, jag har nog lagt juridiken på hyllan ett bra tag framöver. Nu planerar jag att jobba med mat. Hur eller i vilken form det blir – det är ännu inte bestämt. Men visst drömmer jag om att öppna en egen restaurang en dag. För att nå den drömmen är tanken att jag ska försöka jobba på lite olika restauranger. Testa mig fram. Och se vilken typ av ställe jag i framtiden kan tänka mig att starta upp.
Recepttips!
Laga en rätt från Christins kokbok! Korean fried chicken är en klassisk koreansk rätt med friterad kyckling och en chilisås som bland annat består av honung och gochujang. I Christins recept har marinaden en bas av gräddfil, vilket gör att kycklingen blir extra saftig. Hon själv beskriver smakupplevelsen som "ett fyrverkeri i munnen".
Ingefärspicklade kålrabbiblommor är något av en signaturrätt för Christin Kashou. Denna vackra mingelrätt bjöd hon på i finalen av Sveriges Mästerkock.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.