Bulgogi, jjukkumi gui, ssamsås och kimchi – koreanska smaker är hetare än någonsin. Vill du lära dig att laga egen koreansk mat? Testa något av Jennie Walldéns goda grillrecept!
Om det är någon som har koll på Korean BBQ så är det Mästerkocken Jennie Walldén. Hon är inte bara född i matmeckat Gwangju i Sydkorea. Hon driver också en egen restaurang, samt har skrivit flera kokböcker, med asiatisk mat i fokus. Här nedan bjuder Jennie på fyra favoriter från det koreanska köket.
Imponera på vännerna med en koreansk grillmiddag!
Ssam Dak Bulgogi – Kycklingbulgogi i salladsblad
Bulgogi är Sydkoreas nationalrätt. Översatt till svenska betyder det ”eldkött”, vilket refererar till att rätten tillagas över öppen eld. Traditionellt görs bulgogi på entrecôte, men Jennie tycker att det går lika bra att använda kycklinglårfilé. Däremot vill hon gärna servera det grillade köttet på klassiskt vis, det vill säga invirat i ett salladsblad tillsammans med goda tillbehör. Ssam och dak betyder ”vira in” respektive ”kyckling” på koreanska.
Jjukkumi Gui serveras ofta som street food i Korea. Basen i rätten är små, grillade bläckfiskar i en het marinad. Det går jättebra att äta bläckfisken i salladsblad, på samma sätt som bulgogin. Här bjuder Jennie på en annan läcker variant med kokt ris, rimmad gurka, ruccola och sojaaioli.
Grillade revben är lika lätt att laga som att tycka om! Jennies koreanska ribs är penslade med en härligt kaneldoftande glaze. Det gör att rätten fungerar både på sommarmiddagen och på julbordet. I receptet lagar hon revbenen i ugnen, men du kan givetvis laga dem på grillen om du hellre vill det.
Kimchi är en sidorätt som är högt älskad i Korea. Det är inte särskilt svårt att göra egen kimchi, men det tar lite tid. Kimchi består nämligen av fermenterad kål smaksatt med bland annat chili, vitlök och ingefära. Här bjuder Jennie på sitt bästa kimchirecept – perfekt att servera som tillbehör till grillmiddagen!
Testa att laga den koreanska klassikern bibimbap! Bakom receptet står Mästerkocken Jennie Walldén och du hittar det i kokboken "Mycket smak på nolltid".
Yuzu Cocktail är en svalkande gindrink med smak av citrusfrukten yuzu. Yuzu kommer ursprungligen från Östasien, men har på senare tid blivit väldigt populär i Väst.
Det verkar som du använder en gammal webbläsare, vänligen uppdatera till en nyare version för att få optimal upplevelse av vår webbsajt. Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome.
Ladda ner Google Chrome
Cookies på sidan
Denna webbplats använder cookies (kakor) för statistik, anpassat innehåll och annonser.
Du kan alltid ta bort sparade kakor genom de avancerade inställningarna i din webbläsare.