Lök kan avnjutas i en rad olika färger och former. Vi tipsar om fyra ”lökiga” recept som lyfter din matlagning till nya höjder.
Lök är en av våra mest älskade smaksättare. Den tårframkallande råvaran är lättodlad och rik på både smak och antioxidanter, vilket gör den till en given basingrediens i de flesta av världens kök. Användningsområdena är många och lökens skepnader likaså. Exempel på populära sorter är gul lök, rödlök, schalottenlök, gräslök, purjolök och salladslök. För att inte tala om storfavoriten vitlök.
Ja, att det finns flera ”schysta lökar” att välja mellan är ett som är säkert. Men vilken sort och vilken tillagningsmetod passar dig bäst? Testa gärna våra recept där vardagsfavoriterna gul lök och rödlök står i fokus.
Låt smaklökarna få sjunga!
fyra lökrecept att inspireras av
Karamelliserad lök
Få tillbehör är lika läckra som karamelliserad lök. Gjord på rätt vis och med rätt redskap är karamellisering ett fantastiskt sätt att runda av lökens skarpa smak och framhäva sötman. Perfekt som topping på getostpizzan!
Till receptet
Gratinerad löksoppa
Höst = sopptider! När kylan smyger sig på gör suget efter en varm skål soppa detsamma. Så varför inte stilla dina begär med en gratinerad löksoppa à la Lisa Lemke? Receptet är lika rustikt som rykande gott.
Till receptet
FRITERAD LÖKBLOMMA MED CHILIMAJONNÄS
Tycker du om lökringar? Då måste du testa vårt recept på friterad lökblomma! En trevlig variant på de annars klassiskt runda ringarna, där krispig frityr möter söt lök och het chili. Ett perfekt tilltugg!
Till receptet
PICKLAD RÖDLÖK
Sätt färg på din favoriträtt med picklad rödlök! Med en enkel 1-2-3-lag slänger du ihop detta populära tillbehör på nolltid. Förvara löken i en burk i kylen och plocka fram den när du vill ge smak åt din burgare eller dina tacos.
Till receptet
PRYLPLOCK
Picklad, friterad, gratinerad eller karamelliserad? Oavsett färg, form och tillagningsmetod är en sak säker. För att du ska kunna lyckas med dina lökfavoriter är rätt köksredskap a och o. Därför är det viktigt att du ser över prylarna hemma i köket innan du sätter i gång.
Är du en obotlig lökromantiker som gärna (och i stora doser) använder lök i din matlagning? Då är en smidig skalkniv och en stabil grönsakshacka två redskap att lägga köksvantarna på. Om du vill göra spröda lökringar är en vass mandolin tillika en friteringskorg i hög kvalitet dina allra bästa vänner. Ska du karamellisera löken? Då är det viktigt att du har en säker och tålig stekpanna nära till hands, som hjälper karamelliseringsprocessen på traven. Sist men inte minst – behöver du en snygg sked till den gratinerade löksoppan? Då är självklart en stilren matsked det du ska duka middagsbordet med!