Presenteras av:
Vad sägs om ett glas mousserande björksavsvin? Eller gyllene hjortronvin? Låt dig inspireras av spännande viner med naturens smaker i fokus!
Vin ska vara gott! Men också nyfiket och utmanande – för såväl vinmakaren som vinsmakaren. Så varför inte hälla upp något udda och lekfullt i glaset? Vin gjort på ingredienser från naturens skafferi, till exempel! Vi tipsar om fyra viner med smaksättningar som garanterat får middagsgästerna att höja på ögonbrynen.
Njut av vin med smak av naturen – till förrätt, varmrätt och efterrätt!
BJÖRKSAV
Vad sägs om ett glas mousserande till förrätten? Då är ett udda tips att bjuda gästerna på björksavsvin. Ett pärlande vin som fermenteras på flaska enligt méthode suédoise (det vill säga den svenska metoden) och som har sina rötter i Jämtland, mer specifikt hos den svenska vinproducenten Sav. De udda vinerna beskrivs bjuda på en fräsch och frisk karaktär med smak av citrus, gräs, skog och mineral. Och av björksav, förstås.
Glastips: Riedels champagneglas
TALLKÅDA
Från svensk björk till grekisk tall – ja, det finns fler vinsorter som smaksätts med det som träden har att erbjuda. Ett betydligt mer känt sådant är vitvinet Retsina, som varit en del av Greklands vinkultur i över 2000 år.
Vad som gör Retsina så speciellt är den karaktäristiska smaken av kåda som – i antikens Grekland – användes för att försluta de amforor som vinerna förvarades i. Kådan hämtades från Aleppotall och gav vinet en ”vaxig” och kryddig smak som än idag präglar vinerna (om än nuförtiden främst genom tillsättning i stället för lagring). Ett spännande vin som gör sig särskilt bra till rätter med fisk eller vitt kött och medelhavsmat.
Glastips: Riedels chardonnayglas
BLÅBÄR
Tallkåda i all ära, men är du mer av den bäriga typen? Då är blåbärsvin ett perfekt alternativ för dig som inte räds bjuda på något nytt och annorlunda till maten. En vinsort som du med fördel serverar till rätter med nöt- och lammkött. Eller ännu bättre; viltkött.
Glastips: Riedels glas för Old World Shiraz
HJORTRON
Skogens guld i ett glas! För dig som gärna rundar av middagen med ett glas dessertvin så är hjortronvin ett måste att testa. Ett gyllene, ofta sött och fylligt vin som passar utmärkt till dessertostar eller bäriga efterrätter med smak av vanilj.
Glastips: Riedels glas för dessertvin
Trendiga druvor
Hänger du med i vinvärldens snabba svängar? Vi tipsar om tre trendande druvsorter och vinstilar du gör rätt i att lägga på minnet.
Läs mer