Presenteras av:
Allt fler skålar med naturvin i glaset. Men det finns de som fnyser åt flaskorna. Vi lär dig om vinstilen som delar dryckesvärlden i två läger.
Naturvinerna har erövrat många vinälskares hjärtan. Men vad är egentligen naturvin – och varför väcker vinerna en så stark debatt? Här är några fakta som du kan dela med dig av vid nästa middagsbjudning.
Fri tolkning gäller
Vad räknas som naturvin? Det är faktiskt inte helt enkelt att svara på. Till skillnad från ekologiska eller veganska viner finns det inget regelverk för naturviner. Det är upp till producenterna själva att välja vad de tolkar in i begreppet. Några vanliga delar är ekologisk odling, handskörd, naturlig jäst samt ett avståndstagande från tillsatser och filtrering. Förenklat handlar det om att naturvin ska framställas med så lite yttre påverkan som möjligt.
LÄR DIG OM EKOLOGISKT OCH VEGANSKT VIN
Back to basics
Det är lätt att tro att naturvin är något nytt. Men faktum är att naturvin görs på samma sätt som vin gjordes förr i tiden, innan vinproduktionen industrialiserades. Backar vi bandet 100 år var alla viner mer eller mindre naturviner. Som begrepp, eller rörelse, är naturvin nyare. Det var på 60-talet i franska Beaujolais som ”Vin Nature” grundades av en grupp unga vinmakare, som en motreaktion mot den kommersiella vinindustrin. Vinmakarna ville göra vin som smakade som förr, där druvan och växtplatsen verkligen kommer fram.
En vattendelare
Naturvin är något av en vattendelare i vinvärlden. Det är tillsatserna, framför allt svavlet, som ligger till grund för debatten kring vinerna. I vinproduktion används svavel både som konserveringsmedel och som stabilisator. Men eftersom naturvinsproducenter håller sig borta från kemipåsen blir vinerna mer instabila. Naturviner kan till och med variera från flaska till flaska. Skeptikerna talar om ”bråkiga” och ”defekta” viner, medan naturvinsälskarna tycker att olikheterna gör vinerna komplexa och spännande.
Flera typer av vin
Rött, vitt och mousserande – naturvin finns i en mängd olika variationer. Många menar att ett rött vin är den bästa ingången till naturvinssortimentet. En anledning är att druvskalet används i tillverkningen av rött vin. Skalet skyddar mot angrepp av svamp och bakterier, vilket minskar risken för oren smak i det färdiga vinet. Röda naturviner är generellt sett lätt att tycka om och har en frisk, bärig och saftig stil. Ett annat naturvin som är värt att testa är det lätt mousserande Pet nat-vinet. På kort tid har Pet nat blivit bland det trendigaste du kan dricka i vinväg.
LÄR DIG OM PET NAT
VÄLJ RÄTT GLAS
Grundidén med ett naturvin är att det ska smaka så rent som möjligt. Det får gärna vara grumligt och rustikt, så länge det är sin terroir och druva trogen. Eftersom jäsningen sker med druvans egen jäst får vinet druvtypiska smaker och aromer. Det är alltså extra viktigt att servera naturvin i ett glas där druvan kommer fram på bästa sätt – oavsett om det är gjort på Pinot Noir, Syrah eller Riesling. Kanske har du hört talas om druvspecifika vinglas? Riedel är specialister på området. I det breda sortimentet av vinglas finns garanterat ett som passar till din favoritdruva.
UPPTÄCK RIEDELS SORTIMENT