Presenteras av:
Vad är Pet nat egentligen? Vi nördar ner oss i den populära, lätt mousserande vintypen. Ett nytt begrepp för många – men som egentligen bär på en lång historia av arv och tradition.
I svallvågorna av svenskarnas intresse för naturvin har nu en ny bubblare, bokstavligen, dykt upp. Pet nat är ett naturligt mousserande vin. Namnet är en förkortning av franskans pétillant naturel. I Frankrike kallas det ibland även för Vin de Soif, ”ett törstsläckande vin”, för sina läskande egenskaper.
Den äldsta formen av mousserande
Jäsningsmetoden som används är ungefär 200 år äldre än den som utvecklades för Champagne. Den heter méthode ancestrale eller metodo ancestrale, beroende på om man befinner sig i Frankrike eller Italien, och anses vara den äldsta metoden för att få vin att bubbla.
Till skillnad från Champagne, där jäst och vin tillsätts vid en andra fermentering, använder sig Pet nat av den ursprungliga fermenteringen som sker i vinet genom att tidigt tappa upp det i flaskor för att skapa kolsyra. Detta ger mjuka bubblor i vinet, men även den grumliga strukturen av jästfällning som i många andra stilar av mousserande silas bort.
För att återigen ta Champagne som exempel, vars namn är skyddat av ursprunget, så används namnet Pet nat snarare på alla ställen som inte har tillverkningen i sin historiska kontext. Pétillant naturel är i princip ett samlingsnamn för viner som tillverkas med den här anrika metoden för mousserande, utan att ha arvet med sig.
Traditionell metod med långt arv
I franska vinmakarorter som Gaillac och Limoux behövs nämligen inte det beskrivande ordet Pet nat för att kategorisera viner som är tillverkade på det här viset. Här talar man istället om méthode Gaillac, terroir och inhemska druvsorter som mauzac.
I dessa orter är Pet nat kopplat till en lång och anrik historia snarare än de moderna, roliga och bubbliga flaskorna som serveras på populära vinbarer idag. På så sätt har Pet nat gått och blivit något annat än vinerna som de tagit sin inspiration ifrån – och även gått om dem i kännedom.
Allt är inte Pet nat
Dock används Pet nat ofta som ett paraplybegrepp som förminskar de skillnader i arv och tradition som finns i tillverkningsmetoden. Att separera en Pet nat från andra viner som använder sig av méthode ancestrale eller metodo ancestrale kan verka petigt, men det är en viktig distinktion sett till processens kulturhistoriska värde.
Dessutom är det precis lika sant för Pet nat som för annat vin, att det är roligast att njuta av det med kunskap om vad man dricker.